Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Delete' nije dovoljan

Šefovi će zaposlenike pratiti preko mobitela?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brisanje SMS-ova s mobitela neće pomoći da se rješimo neželjenih poruka. Sve što smo dobili ili primili moguće je povratiti pomoću sofisticiranih uređaja i programa.

Da bi izbrisali sadržaj pohranjen u mobitelu ili elektroničkoj pošti nije dovoljno pritisnuti samo 'delete'. Za to je potrebno, objašnjavaju stručnjaci, mnogo više. No, vraćanje sadržaja izbrisanih poruka u Hrvatskoj je moguće samo uz sudski nalog. Na pitanje je li moguće povući sms poruke iz mobitela ili sim kartice i nakon što ih obrišemo, Đuro Lubura, sudski vještak za za tehniku i metodologiju prisluškivanja rekao je kako su, 'Memorije u mobitelima, SIM karticama, ali i tvrdim diskovima računala višeslojne. Posebna je nauka potpuno obrisati podatke koji su prethodno bili pohranjeni kako se nakon brisanja ne bi mogli rekonstruirati'.

Pročitajte i ovo Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnost Veća sigurnost svima Kalinić o novom sustavu za upozoravanje: "Dobar je pokušaj, ali znajući ekipu koja to radi..." Ilustracija Policija na nogama "Ulice će biti pune krvi, ljudski organi letjet će u zrak": Detalji stravične dojave o postavljenim bombama diljem Srbije

No, brojni mogu odahnuti, jer skrivanje poruka koje su poslane i izbrisane unazad nekoliko godina i čiji sadržaj ne želite otkriti dragoj osobi, u privatnom kontekstu još uvijek može ostati tajna, barem što se zakona u Hrvatskoj tiče. 'Pretragu mobitela smije se raditi na temelju naloga nadležnog pravosudnog tijela. Pretragu obično, u okviru svojih znanja i tehničkih mogućnosti, obavlja policija, dok je za složenije pretrage nužno angažirati sudskog vještaka', napomenuo je Lubura. Naime, mobiteli su značajan izvor podataka u policijskim istragama, budući da se iz njih, prema riječima stručnjaka, mogu rekonstruirati i drugi podaci koji su u nekom trenutku bili izbrisani iz telefona, kao što su zabilješke, brojevi telefona, mailovi i slično. To se napraviti samo uz sudski nalog.

Privatnih zahtjeva u Hrvatskoj za rekonstrukcijom izbrisanih poruka ima, ali oni se odbijaju. 'Doduše, bilo je i slučajeva kada su pojedine privatne osobe dolazile s takvim idejama. Kako takvi zahtjevi nisu utemeljeni na zakonu ja ih odbijam, a tražitelja poučim o pravnim posljedicama njegovih možebitnih namjera. Privatnim i pravnim osobama rado pomažem upravo suprotno – da se zaštite od neovlaštenog korištenja njihovih podataka, sve u cilju zaštite njihove privatnosti i poslovnih informacija', istaknuo je Lubura.

Iako je u Hrvatskoj u ovom trenutku situacija takva, ne mora značiti da će tako i ostati, pogledamo li primjere nekih drugih zemalja. Naime, u Australiji osobe koje su osposobljene rekonstruirati poruku s telefona ili e-maila, to čine i na privatne zahtjeve, a napominju kako je veoma blizu i špijuniranje zaposlenika. Tehnologija koja se razvija omogućit će šefovima da prate svoje zaposlenike pomoću mobilnih telefona, tvrdi Australac Kim Khor. Mnogi u svoje telefone pohranjuju osobne podatke koji kad se otkriju vrlo lako vode i do mnogih drugih privatnih detalja koje smo jednom negdje zapisali u elektroničkom obliku, a kasnije izbrisali.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene