Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uklanjanjem šuma protiv klimatskog zagrijavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suprotno do sada prihvaćenoj ideji deforestacija u nekim dijelovima svijeta može pomoći u borbi protiv klimatskog zagrijavanja, pokazali su rezultati istraživanja koji su objavljeni u SAD-u.

Deforestacija oslobađa ugljični dioksid, plin odgovoran za stvaranje učinka staklenika, i pridonosi klimatskom zagrijavanju, ali na nekim geografskim širinama, na primjer u Sibiru, u sjevernom dijelu Europe ili u Kanadi gdje je raširena polarna šuma, drveće može pridonijeti klimatskom zagrijavanju apsorbirajući više solarne radijacije, navodi se u istraživanju objavljenom na Akademiji znanosti Sjedinjenih Država.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak" Slika nije dostupna Crne prognoze Arktik za 30 godina ostaje bez leda!?

Kontrolirano uklanjanje polarnih šuma i zamjena s pašnjacima i grmljem moglo bi pridonijeti preokretanju klimatskog zagrijavanja.

No suprotno tome, uklanjanje tropskih šuma, koju znanstvenici smatraju 'klimom Zemlje', igra značajnu ulogu u klimatskom zagrijavanju.

Znanstvenici s Carnegiea, privatnog instituta za istraživanja i
američkog Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore iz Kalifornije simulirali su na računalima učinke opsežne deforestacije na Zemlji i proučavali negativne i pozitivne učinke šumskih pokrova na različitim geografskim širinama kako bi došli do ovih zaključaka.

'Strategija ponovnog pošumljavanja u borbi protiv zagrijavanja Zemlje treba uzeti u obzir ne samo činjenicu da drveće apsorbira ugljični dioksid nego i njihovu sposobnost, ovisno o geografskoj šitini, da stvaraju isparavnjem vode koju zadržavaju oblake koji pridonose reflektiranju topline ili da je apsorbiraju stvarajući sjenu u najhladnijim zonama gdje ima snijega' pojasnio je Ken Caldeira, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju.

Znanstvenici, međutim, ističu kako nisu za uklanjanje šuma iz
najhladnijih zona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene