Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici upozoravaju da je more na Arktiku toplije nego ikad te da se promjene na tom djelu Zemljine kugle događaju velikom brzinom.


Svjetska razina mora u ovom stoljeću će rasti brže od očekivanog i to zbog klimatskih promjena oko Arktika i topljenja leda na Greenlandu. Znanstvenici koji su se sastali na konferenciji u Danskoj istakli su kako će se porast razine mora najviše odraziti na niskim otocima na Pacifiku, na obalu od Floride do Bangladeša i gradovima kao što su London, Šangaj, New York, Amsterdam i Miami.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić: Očuvanje Zemlja mora na prvo mjesto prioriteta Slika nije dostupna Summit o utjecaju globalnog zatopljenja na arktičke zemlje

>> 'Spašavanje planeta zahtijevat će izniman angažman'

Dramatičnu promjenu znanstvenici predviđaju u roku od 10 godina, a do 2100. predviđaju da će razina mora porasti za 1,6 metara. Koliko je situacija zaista ozbiljna govori podatak da je posljednjih šest godina na Arktiku bilo najtoplije ikad. Neki predviđaju kako bi ovim tempom za 30 do 40 godina cijeli Arktik preko ljeta mogao biti potpuno bez leda. Time bi se život životinjskih vrsta ugrozio, ali bi Arktik postao iskoristiviji u smislu pronalaženja nafte, plina ili drugih rudnih bogatstava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju