Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slike Bude, koje potječu barem iz 12. stoljeća, pronađene su u spilji u udaljenoj regiji sjeverozapadnog Nepala, potvrdila je ekipa istražitelja koja je informaciju primila od lokalnog pastira.


Mural, sastavljen od 55 panela koji oslikavaju Budin životni put, otkriven je u ožujku, a istraživači su morali sjekirama razbijati led kako bi se probili do spilje u regiji Mustang, 250 kilometara sjeverozapadno od nepalske prijestolnice Katmandua.

Vezani članci Slika nije dostupna Objavio snimku: Misteriozni Banksy objasnio zašto je uništio sliku na aukciji Slika Djevojčica s balonom (Foto: AFP) Je li to maslo samog Banksyja? Nakon što je prodana za 8 milijuna kuna slika se "samouništila"

"To što smo pronašli fantastično je bogatstvo kulture i baštine koje datira iz 12. stoljeća, možda i ranije", kazao je Broughton Coburg, pisac i konzervator iz američke države Wyoming.

Coburn je izvijestio da je mural širok 8 metara, a svaka ploča
dimenzija je 35 x 43 centimetara.

Ekipa nepalskih, talijanskih i američkih arheologa te stručnjaka za likovne umjetnosti i alpinista krenula je u istraživanje primivši dojavu od lokalnog pastira koji je slike vidio u spilji prije nekoliko godina kada se u njoj sklonio od kiše.