Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U spilji u Nepalu otkriven slikani životopis Bude iz 12. stoljća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slike Bude, koje potječu barem iz 12. stoljeća, pronađene su u spilji u udaljenoj regiji sjeverozapadnog Nepala, potvrdila je ekipa istražitelja koja je informaciju primila od lokalnog pastira.

Mural, sastavljen od 55 panela koji oslikavaju Budin životni put, otkriven je u ožujku, a istraživači su morali sjekirama razbijati led kako bi se probili do spilje u regiji Mustang, 250 kilometara sjeverozapadno od nepalske prijestolnice Katmandua.

Pročitajte i ovo Laxman Bhandari, sugovornik Bolja budućnost Radnici iz Nepala vole Lijepu Našu, a sad je stigao rječnik koji će im uvelike pomoći: ''Hrvatska u srcu'' Muškarac je brzo uhićen uhićen je VIDEO Nevjerojatna snimka: Turist se popeo na najveći kip Bude pa skinuo hlače i mokrio po ljudima

"To što smo pronašli fantastično je bogatstvo kulture i baštine koje datira iz 12. stoljeća, možda i ranije", kazao je Broughton Coburg, pisac i konzervator iz američke države Wyoming.

Coburn je izvijestio da je mural širok 8 metara, a svaka ploča
dimenzija je 35 x 43 centimetara.

Ekipa nepalskih, talijanskih i američkih arheologa te stručnjaka za likovne umjetnosti i alpinista krenula je u istraživanje primivši dojavu od lokalnog pastira koji je slike vidio u spilji prije nekoliko godina kada se u njoj sklonio od kiše. 


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene