Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Brazilu osnovan najveći tropski rezervat na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brazil je jučer uspostavio najveći tropski rezervat na svijetu, u dijelu Amazone teško oštećenom nezakonitom sječom stabala i desetljećima dugim nasiljem između drvosječa, poljoprivrednika, zaštitara prirode i aktivista koji se bore za pravo na zemlju.

Rezervat se prostire na 15 milijuna hektara, području većem od Engleske, a zahvaća prostor sedam parkova u Pari, saveznoj državi na istoku Amazone koju su opustošili ilegalni drvosječe i špekulanti zemljišnim posjedima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čak i starci Znanstvenici u čudu: Ovi ljudi imaju najzdravija srca na svijetu, evo i zašto Slika nije dostupna Opasna i skrivena MISTIČNA RIJEKA Sve što upadne u nju, u trenu je skuhano

Guverner Pare, Simao Jatene rekao je da se odlučio na taj potez kako bi spriječio mešetare da trguju nepostojećim zemljišnim vlasništvom. Dodao je da će održive gospodarske aktivnosti ipak biti dopuštene u određenim dijelovima rezervata kako bi lokalno stanovništvo imalo od čega živjeti.

"Želimo izbjeći tu dvojbu zaštita prirode ili proizvodnja. Upravo
suprotno, taj bipolarni pristup nanio nam je u prošlosti više štete nego koristi", rekao je Jatene.

Amazona, najveća prašuma na svijetu, najraznolikiji je ekosustav na zemlji u kojem obitava četvrtina svih životinjskih i biljnih vrsta.

Samo u Brazilu ona pokriva područje veće od Indije, no dosada su već raskrčeni veliki dijelovi "zelenih pluća Zemlje" kako ju popularno nazivaju. Osobito je pritom stradala Para jer leži uz južne i istočne granice Amazone i dostupnija je ljudima nego područja u unutrašnjosti prašume.

Uspostavom rezervata proširen je, također, prirodni koridor za
kretanje jaguara, majmuna i ptica na jugu i središnjem dijelu Pare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene