Rudnici zlata prehranjivali su stotine obitelji koje su ostale bez krova nad glavom.


Deseci naoružanih policajaca i helikopteri obrušili su se na La Pampu, naselje i ilegalni rudnik zlata u amazonskom području Perua. Stotine radnika i njihovih obitelji ostalo je bez krova nad glavom. Trgovine, bordeli, noćni klubovi, sve je uništeno, a nakon što je policija prošla područjem, ostala je samo spaljena zemlja.

Riječ je o vladinoj akciji suzbijanja 55 ilegalnih rudnika oko kojih su nastala nova naselja/gradovi. No, zbog ilegalnih aktivnosti uništeno je područje od 60 tisuća hektara prašume u regiji Madre de Dios. Osim toga, tlo i rijeke zagađeni su visokim razinama žive, a prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije čak 76,5 posto stanovnika ima u tijelu žive više od dozvoljenih vrijednosti. Živa se inače koristi kako bi se sitni komadići zlata odvojili od zemlje.

Vezani članci Požar u Brazilu, ilustracija (Foto: AFP) Znantvenici tvrde: Iza požara u Amazoniji krije se međunarodna glad za govedinom i sojom Požar u Amazonskoj prašumi (Foto: AFP) Vatrogasci objasnili zašto su požari u Amazoniji katastrofalni za naš planet: "Za one koji se pitaju zašto smo se toliko uz.....i"

Iz Perua u Lijepu našu: Svi je pitaju je li u Hrvatskoj našla ljubav života - no istina je potpuno drugačija

Ipak, ilegalni rudnici prehranjivali su brojne obitelji koje su sada bez prihoda i doma. Mariala Valdez gledala je uništenje svoje kuće.

'Nisu nas tretirali kao ljude. Postupali su s nama kao sa životinjama. Što ćemo sada?', kazala je Mariala, piše Daily Mail.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook