Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U 2007. zasađeno više od milijarde stabala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet je u 2007. godini premašio UN-ov plan sadnje više od milijarde stabala kako bi se usporile klimatske promjene, zahvaljujući ponajviše projektima pošumljavanja u Etiopiji i Meksiku.

Cilj tog globalnog pokreta, kojeg je pokrenula dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. godine Etiopljanka Wangari Maathai, borba je protiv propadanja šuma sječom stabala i opožarivanjem šumskih površina kako bi se dobilo obradivo tlo.

Pročitajte i ovo Goleme štete na šumama - 3 Milijun i pol kubika "Nema mirovanja, cijelo ovo ljeto će se intenzivno raditi": Golema šteta u šumama nakon nevremena Tomislav Tomašević Treba zamijeniti 2700 stabla Tomašević otkrio kad će se ukloniti porušena stabla: "Angažirat ćemo kooperante"

"Inicijativa za sadnjom milijarde stabala postigla je cilj, pa čak ga i premašila", rekao je direktor UNEP-a Achim Steiner.

"To je novi dokaz nevjerojatnog napretka u svladavanju glavnog izazova naše generacije, a to su klimatske promjene". Kako rastu, stabla upijaju ugljični dioksid, glavni uzročnik globalnog zatopljenja.

Za ostvareni rezultat najzaslužnija je Etipija 700 milijuna zasađenih stabala u sklopu nacionalnog projekta pošumljavanja. Trenutno je pod šumama samo tri posto teritorija te zemlje, daleko manje od 40 posto prije nekoliko stoljeća.

U tom velikom pothvatu slijede je Meksiko sa 217 milijuna, Turska sa 150 milijuna, Kenija sa 100 milijuna, Kuba sa 96.5 milijuna, Ruanda sa 50 milijuna, Južna Koreja sa 43 milijuna, Tunis sa 21 milijun, Maroko sa 20 milijuna, Mynmar sa 20 milijuna i Brazil sa 16 milijuna novozasađenih stabala, ističe UNEP.

Ambiciozni cilj sadnje milijarde stabala u 2007. godini postavljen je prije godinu dana u Nairobiu, unatoč kritikama da će ga biti nemoguće dokazati.

Vijest o uspješno obavljenom zadatku objavljena je manje od tjedan dana prije početka sastanka ministara okoliša na Baliju u Indoneziji od 3. do 14. prosinca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene