Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijarda protiv nasilja nad ženama

Potresne riječi jedne učenice: "Dovikivali su nam svakakva imena i svakakve poglede. To jako mentalno sruši, svaka ta ružna riječ"

Aktualno Galerija Projekt Milijarda - 4 Projekt Milijarda - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Projekt Milijarda - 3 Projekt Milijarda - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Projekt Milijarda - 2 Projekt Milijarda - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Projekt Milijarda - 1 Galerija 1/4 >>
Protiv nasilja nad ženama ustala je Milijarda. Tako se zove projekt održan u srijedu diljem naše, ali i još dvjestotinjak zemalja u svijetu.

Pleše se i pjeva. Jer, govore Vinkovčani, dosta je šutnje. Tema kampanje pod nazivom Milijarda ustaje je ozbiljna. Nasilje nad ženama i djevojčicama. I to rodno uvjetovano nasilje u vezama, obiteljima, vršnjačko i cyber nasilje, verbalno nasilje.

"Jednom smo se ja i moja najbolja prijateljica sredile za u grad, htjele smo izaći. Otišli smo tu u kafić, ništa posebno. Dovikivali su nam svakakva imena i svakakve poglede. To jako mentalno sruši. Svaka ta ružna riječ", opisala je reporteru Dnevnika Nove TV Tinu Kovačiću svoje iskustvo Mihaela Dominković, učenica Srednje strukovne škole Vinkovci.

Dječaci koji su se pridružili poslati poruku nulte tolerancije na bilo koju vrstu nasilja u društvu i sami primjećuju kada djevojčice pate.

"Dečki to iskorištavaju. Jači su jednostavno. Mi smo sad u takvim godinama kakvim jesmo da gledamo djevojke na takav način. Fizički izgled. Normalno da ima izrugivanja što se tiče toga", priznaje Pavo-Patrik Neferanović, učenik Zdravstvene i veterinarske škole Andrija Štampar.

Nasilje je nerijetko suptilno. U konzervativnim sredinama gotovo da se i odobrava. Nažalost česta je uzrečica: Sama je to tražila.

"Ženska osoba ne smije prikazati nešto što je odstupanje od nekakve kulturne odlike ili navike, pa često kažu da je sama ona isprovocirala određene poteze ili reakcije suprotnog spola", kaže školska psihologinja Sandra Horvatović.

"Nasilje trebate prijaviti bez obzira bili vi žrtva ili promatrač. Dopustite da se žrtvi nasilja pruži pomoć. Olakšajte joj taj cijeli postupak pružanjem podrške", upozorava službenica za prevenciju Marina Škarica.

Cilj kampanje, stoga je nužno uklanjanje rodnih stereotipa i ostalih uzroka nasilja, jer posljedice mogu biti stravične.

"To je velika psihička bol koja ostavlja određene posljedice. Često puta takvi učenici nažalost posegnu za suicidalnim rješenjima koji nažalost budu i sa smrtnim završecima", kaže Horvatović.

Iz više od 20 hrvatskih gradova stoga – šalje se snažna poruka o ljubavi.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene