Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inženjeri iz SAD-a uspjeli su stvoriti litijeve baterije koje su manje, lakše, dugotrajnije i mogu se ponovno napuniti za nekoliko sekunda.


Istraživači vjeruju da nove baterije koje se brzo pune mogu dovesti do novih primjena, uključujući i stvaranje boljih baterija za električne automobile. A stoga što su koristili stare materijale na novi način te bi se baterije mogle naći u prodaji za dvije do tri godine, izvijestila je skupina istraživača s massachusettskog tehnološkog instituta (MIT) u časopisu Nature.

Vezani članci Znanstvenik Nenad Ban Vlada zasad bez komentara, a Nenad Ban tvrdi: "Situacija u Hrvatskoj je jako ozbiljna. Ovaj apel ne smije se politizirati" Liječnik u zaštitnoj opremi Odlučan apel liječnika i znanstvenika: ''Duboko smo zabrinuti zbog širenja pandemije, ovo su naše preporuke''

Gerbrand Ceder i skupina iz MIT-a izmijenili su tradicionalni recept izrade i smanjili svoje baterije. 'Izmijenili smo sastav osnovnih materijala i način na koji se izrađuju, toplinskom obradom', rekao je Ceder. Koristeći se svojom novom tehnikom obrade uspjeli su napraviti sasvim malu baetriju koja se može u potpunosti ponovno napuniti za 10 do 20 sekunda. Kako su radili s materijalima koji su već u širokoj uporabi nova se baterija može lako prilagoditi za komercijalne potrebe.

'Ako proizvođači odluče ići tim putem mogli bi to učiniti za nekoliko godina', rekao je Ceder i upozorio da će biti potrebno pojačati instalacije jer nova baterija mnogo brže i lakše oslobađa energiju.