Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmijenjen recept izrade

Stvorena manja, bolja i dugotrajnija baterija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inženjeri iz SAD-a uspjeli su stvoriti litijeve baterije koje su manje, lakše, dugotrajnije i mogu se ponovno napuniti za nekoliko sekunda.

Istraživači vjeruju da nove baterije koje se brzo pune mogu dovesti do novih primjena, uključujući i stvaranje boljih baterija za električne automobile. A stoga što su koristili stare materijale na novi način te bi se baterije mogle naći u prodaji za dvije do tri godine, izvijestila je skupina istraživača s massachusettskog tehnološkog instituta (MIT) u časopisu Nature.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

Gerbrand Ceder i skupina iz MIT-a izmijenili su tradicionalni recept izrade i smanjili svoje baterije. 'Izmijenili smo sastav osnovnih materijala i način na koji se izrađuju, toplinskom obradom', rekao je Ceder. Koristeći se svojom novom tehnikom obrade uspjeli su napraviti sasvim malu baetriju koja se može u potpunosti ponovno napuniti za 10 do 20 sekunda. Kako su radili s materijalima koji su već u širokoj uporabi nova se baterija može lako prilagoditi za komercijalne potrebe.

'Ako proizvođači odluče ići tim putem mogli bi to učiniti za nekoliko godina', rekao je Ceder i upozorio da će biti potrebno pojačati instalacije jer nova baterija mnogo brže i lakše oslobađa energiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene