Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvoj nove tehnologije

Revolucija u medicini - struja iz krvotoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snaga srca i krvotoka mogla bi u budućnosti napajati pacemakere i druga medicinska pomagala zahvaljujući razvoju tehnologije mikroturbina.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Slika nije dostupna Panika među putnicima Švicarska: Zmija odlučila vlakom otputovati do Basela

Usađena medicinska pomagala kao pacemakeri, dozeri lijekova i senzori krvnog tlaka trebaju energiju kako bi radili. Taj problem mogao bi biti riješen s ovom novom tehnologijom čime bi se eliminirala potreba za povremenim zahvatima su se mijenjale baterije na pomagalima.

Tim švicarskih istraživača koji radi na izradi prototipa ove turbine zasad testira uređaj na cjevčicama koje imitiraju arterije u koje bi se ubuduće uređaj mogao smjestiti. Turbina može proizvesti 800 mikrowatta struje, što je dovoljno energija da napaja pacemaker.

Najveći problem sa novom tehnologijom moglo bi biti – začepljivanje žila. Naime, krv koja bi se uhvatila na samoj turbini bi se najvjerojatnije zgrušala što bi moglo rezultirati začepljivanjem žila. Istraživački tim napominje kako je ovo samo početak istraživanja ove tehnologije i kako se nadaju uz daljnja istraživanja usavršiti ovaj uređaj. Konkretna godina početka korištenja tako zasad ostaje nepoznata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene