Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Snaga srca i krvotoka mogla bi u budućnosti napajati pacemakere i druga medicinska pomagala zahvaljujući razvoju tehnologije mikroturbina.


Vezani članci Slika nije dostupna "Vraćamo slobodu koju nam je virus oduzeo": Donedavno su imali najrigoroznije mjere, sad ih ukidaju gotovo sve Slika nije dostupna Švicarska: Zmija odlučila vlakom otputovati do Basela

Usađena medicinska pomagala kao pacemakeri, dozeri lijekova i senzori krvnog tlaka trebaju energiju kako bi radili. Taj problem mogao bi biti riješen s ovom novom tehnologijom čime bi se eliminirala potreba za povremenim zahvatima su se mijenjale baterije na pomagalima.

Tim švicarskih istraživača koji radi na izradi prototipa ove turbine zasad testira uređaj na cjevčicama koje imitiraju arterije u koje bi se ubuduće uređaj mogao smjestiti. Turbina može proizvesti 800 mikrowatta struje, što je dovoljno energija da napaja pacemaker.

Najveći problem sa novom tehnologijom moglo bi biti – začepljivanje žila. Naime, krv koja bi se uhvatila na samoj turbini bi se najvjerojatnije zgrušala što bi moglo rezultirati začepljivanjem žila. Istraživački tim napominje kako je ovo samo početak istraživanja ove tehnologije i kako se nadaju uz daljnja istraživanja usavršiti ovaj uređaj. Konkretna godina početka korištenja tako zasad ostaje nepoznata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju