Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski znanstvenici izumili su 'umjetni benzin' baziran na vodiku, koji bi se u prodaji mogao pojaviti već za tri godine i čija bi cijena po litri iznosila samo 1,63 kune, bez poreza.


Znanstvenici na čelu s profesorom Stephenom Benningtonom, vođom projekta, usavršavaju formulu za benzin, koji će u potpunosti moći zamijeniti naftni derivat i drastično smanjiti cijenu goriva, piše Daily Mail.

Vezani članci Cijene goriva Novi udar na novčanike: Od ponoći ponovno poskupljuju sva goriva Gorivo, ilustracija Od ponoći nove cijene goriva: Dobre vijesti stigle za one koji toče benzin, loše za dizelaše

>> Ina zadržala cijene goriva, privatnici skuplji

'Na neki način, vodik je savršeno gorivo. U sebi sadrži triput više energije od normalnog benzina po istoj mjernoj jedinici, a dok sagorijeva, iz njega ostaje jedino voda', istaknuo je Bennington. Čak i sa svim porezima i nametima, cijena takvog goriva po litri iznosila bi oko 5,1 kunu.

Mikro kuglice umjesto tekućeg vodika

Kako je držanje vodika u spremniku u tekućem stanju vrlo skupa i ne baš sigurna metoda, znanstvenici laboratorija Rutherford Appleton sa sveučilišta London i Oxford pronašli su način kako da vrlo gusto sabiju vodik u mikro kuglice, koje se onda mogu ubrizgavati ili sipati u spremnik poput tekućine.

'Dosadašnja istraživanja pokazala su kako se mikro kuglice mogu koristiti na standardnim motorima automobila, bez potrebe za dodatnim preinakama. Pri uporabi nema emisije ugljičnih plinova, a sve je zapravo vrlo slično pogonu na električnu energiju', ističe Stephen Volker iz Cellar Energyja.