Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon prava alternativa

Stiže najjeftinije gorivo na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici izumili su 'umjetni benzin' baziran na vodiku, koji bi se u prodaji mogao pojaviti već za tri godine i čija bi cijena po litri iznosila samo 1,63 kune, bez poreza.

Znanstvenici na čelu s profesorom Stephenom Benningtonom, vođom projekta, usavršavaju formulu za benzin, koji će u potpunosti moći zamijeniti naftni derivat i drastično smanjiti cijenu goriva, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Poskupljuje gorivo, ilustracija - 2 Loše vijesti Dnevnik Nove TV doznaje: Ponovo rastu cijene goriva, probija se psihološka granica Nove cijene goriva Objavila Vlada Poskupljuje gorivo od ponoći: Objavljene nove cijene

>> Ina zadržala cijene goriva, privatnici skuplji

'Na neki način, vodik je savršeno gorivo. U sebi sadrži triput više energije od normalnog benzina po istoj mjernoj jedinici, a dok sagorijeva, iz njega ostaje jedino voda', istaknuo je Bennington. Čak i sa svim porezima i nametima, cijena takvog goriva po litri iznosila bi oko 5,1 kunu.

Mikro kuglice umjesto tekućeg vodika

Kako je držanje vodika u spremniku u tekućem stanju vrlo skupa i ne baš sigurna metoda, znanstvenici laboratorija Rutherford Appleton sa sveučilišta London i Oxford pronašli su način kako da vrlo gusto sabiju vodik u mikro kuglice, koje se onda mogu ubrizgavati ili sipati u spremnik poput tekućine.

'Dosadašnja istraživanja pokazala su kako se mikro kuglice mogu koristiti na standardnim motorima automobila, bez potrebe za dodatnim preinakama. Pri uporabi nema emisije ugljičnih plinova, a sve je zapravo vrlo slično pogonu na električnu energiju', ističe Stephen Volker iz Cellar Energyja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene