Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložba u Tehničkom muzeju

Sjećate li se kako su izgledala računala prije 30 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnologija i njezin razvoj svakim danom sve više fasciniraju. Računalo staro 30 godina i ono proizvedeno danas - sada su na istom mjestu - u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Svi zaintresirani mogu vidjeti kojom se brzinom tehnologija razvija posljednjih 30 godina. Razlike su goleme!

Izloženo je računalo iz 1967. godine koje se koristilo u školama i na fakultetima. Uz njega je išao i odgovarajući printer. Tvorci prvih komercijalnih računala bili su skeptični oko uporabe. Mislili su da ih ljudi neće koristiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tako se to radilo POVIJEST TAJNIH PORUKA Šifre koje do danas nisu razriješene Slika nije dostupna Predavanja u Tehničkom muzeju Nepoznate tajne hrvatske automobilske povijesti

'Ako mi gledamo 30 godina nakon pojave prvog PC računala, onda vidimo da je svijet jednostavno preplavljen s tim računalima i s druge strane, da mi bez tih računala teško da bi obavljali svoje svakodnevne poslove', kaže autor izložbe Želimir Kozlina.

Prvi put Tehnički muzej prikazuje kako su računala izgledala prije 30 godina te što se sve u njihovom razvoju promijenilo do danas. Osim računala, velika atrakcija su najmanje prijenosno računalo na svijetu koje se koristi i danas te kalkulator koji se prvi put koristio u svemiru. U muzeju su ponosni što posjetiteljima mogu pokazati uređaj koji je uspostavio prvu internetsku vezu u Hrvatskoj. Uz pomoć njega, 1992. poslana je prva elektronička poruka u Beč.

I Hrvatske se ima čime pohvaliti - računalima koja su proizvedena u Varaždinu krajem 80-ih godina. 'Ta računala su u svoje vrijeme bila naprednija od nekih tadašnjih računala', kaže Kozlina.

Informatička revolucija u punom je zamahu - tek što smo se naviknuli na posljednji hit - već stiže nova poboljšana verzija. U Hrvatskoj gotovo 70 posto kućanstava ima računalo. Život bez njega teško da više možemo i zamisliti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene