Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Populacija sibirskog tigra, najveće divlje mačke na svijetu, dosegla je najvišu brojku u posljednjih stotinu godina i oporavila se nakon što je sredinom prošlog stoljeća ta životinja bila na samom rubu izumiranja.


Generacijama su lovci ubijali sibirske tigrove zbog njihovog krzna te zbog navodno ljekovitog djelovanja samljevenih tigrovih kostiju koje koristi tradicionalna kineska medicina.

Vezani članci Pas i požar Pas gotovo izazvao požar, obvezno držite ovakve igračke daleko od ljubimaca! U Novu sa starim problemima - 5 Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima"

Četrdesetih godina prošlog stoljeća sibirski su se tigrovi našli na samom rubu istrebljenja, i samo je četrdesetak primjeraka preživjelo u njihovom prirodnom staništu planinskih šuma na ruskom Dalekom istoku.

Vlasti Sovjetskog Saveza zabranile su lov i time uspjele spasiti tigrove, a zahvaljujući programu Rusije i WWF-a pokrenutom 1994. godine, njihov je broj počeo rasti.

Prema posljednjem popisu, na krajnjem istoku Sibira živjelo je između 480 i 520 tih životinja, što znači da je ukupna svjetska populacija sibirskih tigrova oko 600 primjeraka, budući da ih manji broj živi na sjeveru Kine i Sjeverne Koreje, rekao je ruski dužnosnik WWF-a Alexei Vaisman.

"Možda je sredinom 19. stoljeća bilo više tigrova, ali nitko to ne može reći sa sigurnošću", rekao je Vaisman. "U jednom trenutku sibirski tigrovi bili su na samom rubu izumiranja", dodao je.

On je međutim naglasio da vlasti nastavljaju "stalnu borbu" s
lovokradicama, budući da se cijeli kostur sibirskog tigra može u Kini i danas prodati za oko 5.000 dolara.

Sibirski tigar je najveća divlja mačka na svijetu, a neki primjerci mogu težiti i do 400 kg.