Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija će izgraditi novi centar za lansiranje u svemir na dalekom istoku do 2015., izvijestili su ruski mediji navodeći prvog zamjenika premijera Sergeja Ivanova.


Predsjednik Vladimir Putin je potpisao ukaz koji otvara put za novi kozmodrom s kojeg bi lansiranja počela 2015.godine, izvijestio je list Rosijskaja Gazeta.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: NASA-in satelit nije dosegnuo orbitu Slika nije dostupna Rusija kreće u gradnju centra za lansiranje

Lansirni centar u ruskoj dalekoistočnoj regiji Amur bit će nazvan Vostočni, navodi list Ivanova. Bit će to prvi ruski lansirni centar za svemirske misije s ljudima na teritoriju Rusije.

Rusija sada ima nekoliko svemirskih lansirnih centara na svom vlastitom teritoriju, uključujući i jedan u Plesecku u sjevernoj Rusiji, ali ni jedan se ne koristi za letove s posadom.

Rusija planira svoju prvu svemirsku misiju s posadom sa svoga vlastitog teritorija do 2018.

Ruska svemirska agencija početkom studenoga je objavila kako je primila službenu odluku o gradnji lansirnog centra, ali da još nije odabrano njegovo mjesto.

Ruska vlada trenutno iznajmljuje kozmodrom Bajkonur u istočnom Kazahstanu, ali se suočila s poteškoćama s ugovorom o najmu nakon što se raketa Proton bez posade srušila 6. rujna u blizini grada u kojem je upravo bio u posjetu kazahstanski predsjednik.