Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Robot koji sam sebe popravlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki znanstvenik Joshua Bongard, profesor informatičkih znanosti na sveučilištu u Vermontu, uspio je stvoriti robota koji je sposoban sam sebi popraviti kvar, izvješćuje France Presse.

Radi se o značajnom proboju na području robotike, a "usavršeni" roboti znakovito će doprinijeti misijama istraživanja svemira i planeta, kao što je to slučaj s najnovijim istraživanjima Marsa. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Pokušao podmetnuti požar pa zapalio sebe Slika nije dostupna Video: Pljačkaš se upucao u testise

Bongard je osmislio robota kojemu je skinuo jednu od četiriju zglobnih "ruku", no prije toga ga je programirao na način da sam otkrije i ukloni kvar. Nakon što je uočio problem, robot je sam sebi zamijenio "ruku", objasnio je Bongard čija je studija objavljena u časopisu Science.

"Nužno je da roboti, koji operiraju bez pomoći ljudi tijekom misija istraživanja planeta, mogu sami sebi otkloniti kvar", istaknuo je Bongard. On je svoje istraživanje proveo na zahtjev NASA-e i Ministarstva za energetiku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene