Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sadašnja predviđanja porasta razina oceana, do kojih dolazi zbog klimatskog zatopljenja, podcijenjena su ako se razmotri posljednje interglacijalno razdoblje, prema istraživanju objavljenom danas na web stranici časopisa Nature Geoscience.


Tijekom tog razdoblja, prije oko 120.000 godina, temperature na Grenlandu bile su između 3 i 5 stupnjeva više od današnjih i bile su na razini temperatura koje se predviđaju na Zemlji za 50 do 100 godina, navode autori tog istraživanja.

Vezani članci Spašena djevojčica koju je na obali Massachussettsa odnio vjetar prema pučini Petogodišnjakinju jak vjetar odnio prema pučini, otac je jedva spasio: "Imala je sreće i čvrsto se držala..." Slika nije dostupna Zbog porasta razine mora milijuni beskućnika

Razina oceana je u to doba porasla prosječno 1,6 m zbog topljenja leda na Grenlandu.

Međunarodno istraživanje provedeno je na Crvenom moru na temelju slanosti i koralja.

"Naši podaci donose elemente koji naglašavaju vjerojatnost povišenih projekcija, od 1 metra, za povišenje razine voda do 2100. godine", navodi se u izvješću.

Zatopljenje u posljednjem interglacijalnom razdoblju izazvao je drugačiji nagib Zemlje u odnosu na Sunce, a danas ga izazivaju plinovi su učinkom staklenika koji nastaju zbog ljudske djelatnosti.

U posljednjem znanstvenom izvješću zaključenom u studenom stručnjaci Međuvladine skupine za razvoj klime (IPCC) su zbog nemogućnosti da iznesu siguran podatak, odustali od određivanja granične vrijednosti predviđenog porasta razina oceana.