Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstveni tim akademika Miroslava Radmana na putu je da kod kod vrlo otpornih organizama izolira male molekule koje štite sve proteine, uključujući i posebne "proteine liječnike" koji održavaju život, zahvaljujući čemu bi, smatraju, mogli otkriti "eliksir mladosti".


'Mi mislimo da smo stavili prst na kemiju života, na ono što limitira život', rekao je Radman novinarima u Zagrebu tijekom dvodnevnog simpozija u povodu 50 godina molekularne biologije, na kojem će sutra predstaviti to otkriće.
Radmanov tim u kojem su još njegove suradnice Anita Kriško i Dea Slade otkrio je 'molekularnu osnovu robusnosti organizama', čiji su preci počeli živjeti prije par milijardi godina. Riječ je o bakteriji Deinococcus radiodurans i organizma rotifer koji su otporni na uvjete života i čije molekule, za razliku od ljudskih, štite 'proteine liječnike' koji popravljaju greške ili oštećenja u svim važnijim molekulama.

Vezani članci Slavni KVIZ koji je izbezumio mnoge: Provjerite možete li prepoznati ovih 20 zvijezda prema slikama iz mladosti Arheološko nalazište, ilustracija Povijesno otkriće u Izraelu: Pronađen 2000 godina star biblijski rukopis

Ukoliko 'proteini liječnici' ne bi bili aktivni, stanica ne bi živjela ni 24 sata, no problem kod ljudske vrste pojavljuje se kad se 'liječnici proteini' oštete i prestanu funkcionirati, zbog čega počnu patiti svi ostali proteini kao i geni, jer više nisu dobro servisirani. Tada geometrijskom progresijom dolazi do rasta svih bolesti, slabosti i na kraju smrti, kaže Radman.

Deinococcus i rotifer otporni su na ultraljubičasto i ionizirajuće zračenje, a time i na oksidativni stres, koji nastaje razgradnjom vode u stanicama i oslobađanjem korozivnih radikala kisika od kojih oksidiraju DNA, RNA, proteini, masti, kao i željezo.

'Robusni su zbog toga što mogu zaštiti svoje proteine, razne funkcionalne molekule života, od oštećenja nekom molekulom ili procesom koji još ne znamo, ali znamo da je njihova robusnost izravno uzrokovana zaštitom tih proteina', rekao je Radman.

Radman se nada da kad izoliraju tu molekulu ili taj proces i ukoliko on iz nekih drugih razloga ne bi bio toksičan za ljude, da bi to stvarno za ljude bio eliksir mladosti koji bi spriječio starenje i omogućio pomlađivanje.

Prije moguće primjene otkrića, osim izoliranja molekule potrebno je provesti testove na životinjama i ljudima i utvrditi optimalnu koncentraciju molekule koju bi se unosilo u organizam hranom, pićem ili tabletama, rekao je Radman.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju