Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici tvrde

Psi agresivniji kad ih šetaju muškarci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Psi koje na uzici šetaju muškarci pokazuju veće znakove agresivnosti, potvrdila je studija provedena u Češkoj.

Skupina znanstvenika sa fakulteta Mendel u svom je istraživanju o ponašanju pasa dok su u šetnji došla do zanimljivih zaključaka.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Slika nije dostupna RAZGOVARALI S PRVIM PACIJENTOM Znanstvenici WHO-a došli do novog otkrića: Virus se u početku širio više nego što se mislilo

Istraživali su kako spol, dob i veličina psa kao i spol šetača utječu na njihovo ponašanje tijekom dnevne šetnje. Proučili su 2000 susreta s ostalim psima tijekom jutarnjih i popodnevnih šetnji u različitim dijelovima Brna.

Iznenađujuće, rezultati su pokazali kako spol vlasnika ima velik utjecaj na ponašanje i da je upravo to presudan faktor hoće li pas tijekom šetnje napasti ili ugristi drugog psa. Pretpostavlja se da se radi o impulzivnim ili agresivnim sklonostima u ljudima koje mogu imati utjecaj i na psa kojeg šetate, naglašava profesor Petr Rezac.

Slučajeve veće agresivnosti ako psa na uzici šeta muškarac, znanstvenici pripisuju ocrtavanjem emocija svojih vlasnika. Baš kao što mogu 'pročitati' ponašanje psa koji ih se sprema napasti, neobično su vješti i u čitanju ljudskih društvenih i komunikacijskih ponašanja.

Pokazalo se i kako povodac ima velik utjecaj jer ih frustrira i čini sputanim čime se agresivnost još više povećava.

>> Dirljivo: Pogledajte kako pas pomaže gluhom prijatelju

Između ostalog, ovo istraživanje potvrdilo je i kako je međusobno njuškanje pseća omiljena aktivnost.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene