Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko je zaista stara ljudska rasa?

Pronađeni otisci ljudskog stopala stari 1,5 milijuna godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drevni otisci otkriveni u sjevernoj Keniji mogli bi biti najstariji dokaz prebivanja modernog čovjeka na Zemlji. Otisci su pronađeni su dva taložna sloja, stara 1,5 milijuna godina.

'Najraniji dojmovi daju informacije o mekom tkivu i strukturi koja inače nije moguća kod fosiliziranih kostiju. Otisci bi mogli biti najstariji dokaz anatomije modernog čovjeka', stoji u izvješću tima arheologa koji su svoje otkriće jučer objavili u uglednom znanstvenom časopisu 'Science'. Tim, koji je predvodio antropolog i profesor John W.K. Harris, radio je na iskopinama između 2006. i 2008.

Pročitajte i ovo Posljednje pronađeno stopalo bilo je u ovoj tenisici (Foto: B. C. Coroners Service) Užas u Kanadi Svako malo na obali nađu ljudsko stopalo. Jezivo, ali zašto nikog ne zabrinjava? Slika nije dostupna JOŠ SU IMALA TENISICE Da ti se sledi krv u žilama: U zadnjih 10 godina na ovu je obalu isplivalo 13 ljudskih stopala

Autori članka navode kako je pronađeno više otisaka, od kojih je jedan manji, vjerojatno se radi o otisku dječjeg stopala. 'Prema otiscima možemo vidjeti da je palac na stopalu paralelan s ostalim prstima, za razliku od stopala majmuna, gdje su prsti razdvojeni radi lakšeg penjanja po drveću. Otisci pokazuju kratke prste i izrazito uspravno držanje, tipično za hod modernog čovjeka. Na to također ukazuju i veličina, razmještaj i dubina stopala', kažu znanstvenici.

Veličina i ostale karakteristike otisaka dovele su arheologe do zaključka kako stopala pripadaju Homo ergasteru, ili ranoj varijanti Homo erectusa. To su prvi hominidi koji su imali iste proporcije tijela, tj. duže noge i kraće ruke, kao i moderni Homo sapiens.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene