Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Palo s neba

Pronađena tvar čvršća od dijamanta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U meteoritu Havero, koji je 1971. godine pao u Finskoj otkrivene su dvije vrste ugljikovih kristala koje su odmah zasjele na vrh liste najčvršćih prirodnih materijala na Zemlji.

Tristan Ferroir, profesor sa Sveučilišta u Lyonu je u časopisu Earth and Planetary Science Letters izvijestio o otkriću njegovog tima, koji je pronašao novi materijal čvršći od najželjenijeg kamena na svijetu. Ferroir je otkrio tu tvar kad dijamantna brusilica nije uspjela izbrusiti materijal koji se nalazio unutar meteorita.

Pročitajte i ovo Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u" Migranti Već ovog tjedna Zatvaraju granične prijelaze s Rusijom zbog sve većeg priljeva migranata: "Želimo da se ovo zaustavi"

Ferrior kaže da je već viđao ugljikove spojeve, koje su dodatno očvrsnuli visoka temperatura i pritisak koji nastaju pri ulasku meteorita u Zemljinu atmosferu i kojima ni dijamantna brusilica nije mogla ništa, ali samo – 'u jednom smjeru'.

Iako su novi dijamanti definitivno čvršći od 'običnih' dijamanata, otkriveni kristali su bili premali da bi se ispitala njihova krajnja čvrstoća Novootkriveni minerali su prvi koji ostaju ravnomjerno imuni na brušenje iz bilo kojeg smjera.

Od dva otkrivena minerala, jedan je od vrste dijamanta koju su znanstvenici predvidjeli već prije nekoliko desetljeća, ali do sada nikada nije pronađena u prirodi.

Drugi je potpuna nepoznanica, a prve analize pokazuju da je nastao sljubljivanjem slojeva grafita i to na način sličan onome na koji se proizvode umjetni dijamanti.

'Otkriće je bilo potpuno slučajno', kaže Ferroir. 'Ali smo sigurni da će proučavanje sličnih meteorita dovesti do novih otkrića u ugljikovom sustavu'.

Zbog malih količina otkrivenih minerala, Ferroir nije mogao provesti detaljne analize koje bi pokazale koliko je taj materijal zaista čvrst pa priznaje da se o krajnjoj granici čvrstoće dijamanta iz finskog meteorita može samo – nagađati.

No, proučavanjem i tako malih količina znanstvenici mogu doći do spoznaja koje će pomoći pri proizvodnji čvršćih umjetnih dijamanata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene