Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazna pet milijuna eura

Postavljanje linkova na stranice s piratskim sadržajem zločin?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki 16-godišnjak tužen je za 5 milijuna eura zbog postavljanja linkova prema piratskom sadržaju na svoju internetsku stranicu

Puno je pažnje na web stranicama privukao slučaj češkog srednjoškolca koji je na internetu postavljao linkove za skidanje piratskog materijala, a sad ga očekuje potencijalna kazna od čak pet milijuna eura.

Pročitajte i ovo Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti" Slika nije dostupna Obračun s piratima Isohunt kriv za kršenje autorskih prava!

Naime, toliku odštetu od njega traži Unija za borbu protiv piratstva u Češkoj u kojoj smatraju da upravo toliko iznosi ekonomska šteta koja im je načinjena postavljanjem likova na piratske filmove.

Na torrentfreaku kažu da je ovo još jedan slučaj kada se 'ljude pravi budalama putem zakona koji su napravljeni za analogni svijet, ali koji se sada primjenjuju na rapidno rastući digitalni svijet', što je posebno vidljivo u slučajevima downloada i razmjene datoteka putem interneta.

U obranu tuženog teenagera stala je češka Piratska stranka koja je u kratko vrijeme lansirala dvije internetske stranice na kojima su postavljeni linkovi za filmove kojima su najavili 'otvoreni rat antipiratskoj organizaciji'. Potpredsjednik Piratske stranke Mikuláš Ferjencik rekao je da su sada na stranici Tipnafilm.cz postavili deset puta više linkova za skidanje piratskih filmova u odnosu na stranicu zbog koje je tužen 16-godišnjak.

Stranica je pokrenuta pod sloganom 'linkanje nije zločin' te su u ovoj stranici uvjereni da, po češkim zakonima, čisto postavljanje linkova na piratski materijal nije zločin. Sama stranica izgleda prilično atraktivno, na njoj se nalaze naslovnice filmova, kao i linkovi na njihove recenzije i trailere na stranice poput IMDB-a te, naravno, linkovi za njihov download.

Ranije ovog mjeseca postavili su i stranicu Piratskefilmy.cz na kojoj se nalazi oko 20 tisuća linkova na više od 5,800 filmova. Uvjereni su da će postavljanjem ovih stranica češka antipiratska unija, umjesto prema maloljetnicima, svoje 'besmislene tužbe' okrenuti prema Piratskoj stranci. Također, Ferjencik je optužbe prema kojima je teenager prozvan najvećim piratom u zemlji nazvao apsurdnima.

Naravno, zadnju riječ o ovom slučaju imat će pravosuđe u Češkoj koje će odlučiti da li je postavljanje linkova (prema piratskom sadržaju) zaista zločin u toj zemlji ili će se zločinom smatrati samo upload piratskog materijala, a ne i postavljanje/dijeljenje linkova s takvim sadržajem.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene