Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obračun s piratima

Isohunt kriv za kršenje autorskih prava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnivač Isohunta proglašen je krivim za poticanje na razmjenu piratskog sadržaja putem ove stranice te će ova odluka ojačati poziciju grupa za zaštitu autorskih prava u budućim tužbama

Organizacije za zaštitu autorskih prava godinama se bore s piratima i ilegalnom razmjenom sadržaja na internetu – u posljednjih godinu i pol na njihovom se udaru našao najpoznatiji pirat Kim Dotcom koji je na kratko završio u zatvoru, dok je njegov MegaUpload ugašen, problema je imao i Pirate Bay koji je zabranjen u nekim zemljama, a čini se da je sada na redu Isohunt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez milosti Američki sud izrekao rekordnu zatvorsku kaznu zbog piratstva Slika nije dostupna Zanimljivo istraživanje Znate li je li ono što gledate na internetu legalno ili ne?

Udar na pirate: Surfat će internetom dial-up brzinama!

Isohunt je servis sličan Pirate Bayju te je riječ o jednom od popularnijih web odredišta za ilegalno skidanje sadržaja (kao i u slučaju Pirate Bayja, ilegalni sadržaj se ne nalazi na njihovim serverima, već se putem njega može pretraživati piratski sadržaj) te je godinama na udaru grupa za zaštitu autorskih prava i filmskih kompanija.

Tako borba Columbia Picturesa s Isohuntom i njegovim osnivačem Gary Fungom traje već sedam godina, a američki žalbeni sud ovog je tjedna dosudio kako je Isohunt, odnosno njegov osnivač odgovoran za kršenje autorskih prava i piratstvo.

Naime, odvjetnici Columbie na sudu su dokazali da je Fung putem Isohunta poticao ljude na razmjenu piratskog sadržaja, odnosno filmova koji su vlasništvo Columbia Picturesa. Na The Vergeu kažu da putem DMCA zakona osobe koje vode ovakve stranice za razmjenu sadržaja mogu biti zaštićene od optužbi za piratstvo ako dokažu da nisu znali da se putem njihovog servisa pohranjuje i razmjenjuje piratski sadržaj, odnosno ako uklanjaju piratski sadržaj koji im prijave organizacije za zaštitu autorskih prava.

U obrazloženju odluke prema kojoj Fung nema prava na zaštitu navodi se da je on aktivno sudjelovao na Isohuntovom forumu i poticao korisnike da uploadaju piratske filmove tako da, ne samo da je znao za piratstvo na toj stranici, nego je i sam aktivno sudjelovao kršenju autorskih prava.

Nastavlja se gašenje piratskih stranica

U Isohuntu se, naravno, ne slažu s ovom odlukom (Fung kaže da su oni samo 'tražilica linkova'), dok su u Columbia Picturesu i u MPAA (Motion Picture Association of America) zadovoljni te kažu da za kršenje autorskih prava nisu odgovorne samo osobe koje skidaju piratski sadržaj, već i oni koji grade poslovanje oko poticanja na kršenje autorskih prava i pomažu korisnicima u kršenju prava te i oni moraju biti odgovorni za svoje ilegalne akcije.

Osim što je sud proglasio Funga odgovornim za kršenje autorskih prava, u obrazloženju odluke naveli su da je on imao direktnu financijsku korist od pretraživanja piratskog sadržaja na njegovoj stranici na kojoj je prodavao oglasni prostor, a na TorrentFreaku kažu da će ova odluka 'ojačati poziciju grupa za zaštitu autorskih prava u budućim tužbama'.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene