Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Po učestalosti razvoda plavetne sjenice ne zaostaju za ljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plavetne sjenice, malene ptice pjevice latinskog naziva caeruleus, po broju razvoda nimalo ne zaostaju za ljudima, pokazala je nova studija znanstvenika s Instituta Max-Planck.

Odjel za ornitologiju poznatog instituta utvrdio je da je stopa razvoda kod plavetnih sjenica viša od 50 posto, što je potpuni izuzetak kod inače "vjernih" ptica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pravo na slobodu Roditelji su je natjerali u brak iz kojega već 11 godina očajnički želi izići: No iz jednog razloga to ne smije Ilustracija Nisu svi bili zadovoljni Trebala je to biti velika promjena u razvodima, ali ništa od toga: Zakon se mijenja nakon 90 godina

Razlog za visoku stopu razvoda je, pretpostavljaju bihevioristički ekolozi Mihai Valcu i Bart Kempenaers, frustracija jednog od partnera jer je iz veze poteklo premalo mladunčadi.

Studiju o ponašanju plavetnih sjenica znanstvenici su objavili u najnovijem izdanju stručnog časopisa "Animal Behaviour".

Mužjak se nakon razvoda obično pari s većom ženkom kako bi povećao broj potomaka, utvrdili su znanstvenici. Zbog toga i spekuliraju da mužjaci plavetnih sjenica koje "očara" druga, veća ženka, otjeraju svoju partnericu.

Međutim, promatrani su i slučajevi u kojima je ženka napustila partnera i otišla drugom mužjaku koji živi u boljem okruženju u kojemu bolji životni uvjeti osiguravaju brojniji naraštaj, navode znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene