Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad broja kolonija

Pčele diljem svijeta odumiru, znanstvenici traže uzroke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetsko gospodarstvo siromašnije je za 212 milijardi dolara zbog masovnog odumiranja pčela, a računa da je već uginulo 30 posto pčelinjih zajednica u SAD-u i više od 20 posto u nekim europskim zemljama, pokazuju istraživanja.

Znanstvenici traže načina kako bi se zaustavila masovna smrt najvažnijeg oprašivača, pčela. Istraživači su pronašli neke o mogućih uzroka poremećaja koji dovodi do raspada njihovih kolonija (CCD), uključujući i parazite koji se hrane tjelesnom tekućinom pčela, viruse, gljivice, zatim izloženost pesticidima i smanjenje biljne raznolikost koja oslabljuje kvalitetu prehrane za pčele, kažu stručnjaci.

Kombinacije nekoliko različitih čimbenika smatraju se odgovornima za odumiranje pčela i nagli pad broja njihovih kolonija, izjavio je entomolog i glavni znanstvenik američkog Vladinog laboratorija za istraživanje pčela (USDA) u marylandskom Beltsvilleu Jeff Pettis.

Gubici su alarmantni ne samo za ljubitelje meda već i za veliki dio poljoprivrednog svjetskog tržišta. Čak se 52 od ukupno 112 važnih svjetskih poljoprivrednih kultura, od jabuka i soje do kakaa i badema, oslanjaju na oprašivanje. U jednoj studiji iz 2009. ekonomisti su procijenili da je vrijednost oprašivanja kukaca, uglavnom od strane pčela, vrijedno više od 212 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Med - 4 "To je prevara" Hrvati među najslabije educiranima i ne čitaju deklaracije: "Samo uvoze lošu robu, mi smo kontejner Europske unije" Prosvjedi u Europi - 2 nezadovoljstvo se širi Ne jenjavaju prosvjedi u Europi: "Problem je što umjesto da napravimo korak naprijed, mi radimo deset koraka natrag"

Zbog brzog rasta ljudske populacije strahuje se da će odumiranje pčela još dodatno produbiti svjetsku krizu nastalu ograničenjem poljopivrednih usjeva i rastom cijena hrane.

Međunarodna opasnost

Opasnost koja prijeti pčelama je međunarodna. Engleska je u zadnja dva desetljeća izgubila više od polovice svojih košnica, a zbunjujući razmjeri odumiranja pčela događaju se i u Aziji, Južnoj Americi te Bliskom Istoku.

'Kombinacije nekoliko različitih čimbenika smatraju se odgovornima za odumiranje pčela' Nedavna otkrića ipak bacaju više svjetla na moguće odgovore na tu zagonetku. Dio znanstvenika okrivljuje komercijalne poljoprivredne pesticide, poput klotianidina, kojeg povezuju s uginućem milijuna pčela u blizini područja uzgoja poljoprivrednih kultura tretiranih tom kemijskom supstancom u različitim zemljama. Iako zabranjen u nekim europskim zemljama, klotianidin i dalje ima dozvolu američke vladine Agencije za zaštitu okoliša EPA-e, a koristi na usjevima poput kukuruza, pšenice i soje.

Jedan od ozbiljnih prijetnji opstanku pčela je parazit Varroa destructor, koji se hrani pčelinjom 'krvlju' hemolimfom i širi pritom opasne viruse. U slučaju zaraženosti obično stradaju cijele košnice, rekao je profesor entomologije sveučilišta u Georgiji Keith Delaplane.

U borbi protiv takvih virusnih infekcija američko-izraelski biotehnološka tvrtka Beeologics proizvela je antivirusni lijek koji koristi prirodni mehanizam imuniteta i povisuje prag pčelinje 'tolerancije' prema bolestima, pokazuje kombinirana studija.

Kombinacija virusa i gljiva

Konačno, kao još jedan od mogućih uzroka uginuća pčela znanstvenici spominju kombinaciju virusa i gljiva, koja se smatra odgovornom za prošlogodišnje uginuće svih kolonija u SAD-u. Virusno-gljivični dvojac može uništiti pčelinju memoriju ili navigacijske funkcije i tako doprinijeti nestanku kolonije.

Komercijalni intenzivni pčelinjaci daleko su teže pogođeni od malih nezavisnih proizvođača meda, smatra mali proizvođač Dan Conlon. Njegove pčele razvile su prilagodljivost zahvaljujući ruralnim, raznolikim staništima.

'Većina izvješća o teškim gubicima odnosi se na velika poslovanja te cilja na zajednice koje se sele za pašom', rekao je Conlon. Prva izvješća o pčelama u SAD-u, uključujući i Georgiju, o ovoj zimi govore da će biti slaba i da će se izgubiti trećina kolonija, rekao je Delaplane.

>> Pesticidi 'ubijaju' pčele diljem svijeta

Prošlog ljeta u SAD-u je ukupno bilo popisano 2,68 milijuna košnica, što je upola manje od pet milijuna koliko ih je bilo u 40-tima, izvijestila je USDA. U Sjedinjenim se Državama prošle godine proizvelo 80 milijuna kilograma meda, a veleprodajne cijene dosezale su do rekordnih 1.603 dolara po funti (nešto manje od pola kilograma, oko 0,435 kg). (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene