Zatrpani ledenjaci otkriveni su na Marsu na prostorima nižim nego se do sada mislilo, otkriveno je u američkom radarskom sondom Mars Reconnaissance Orbiter.

Galerija


Do sada su znanstvenici pronašli prostrane ledene plohe samo na sjevernom polu tog planeta.

Vezani članci Slika nije dostupna Ruska svemirska sonda Fobos-Grunt pada u Atlantik Slika nije dostupna Ruska sonda raspast će se pri ulasku u atmosferu

'Zajedno su ti ledenjaci vjerojatno najveći rezervoar zaleđene vode izvan arktičke ledene kape', ističe geofizičar John Holt s teksaškog Sveučilišta, glavni autor te studije objavljene u američkom časopisu Scienceu.

'Jedan od ledenjaka triput je prostraniji od Los Angelesa, a mjestimice je dubok gotovo 800 metara', ističe on. 

U mjeri u kojoj je voda jedan od prijeko potrebnih uvjeta za život kakav poznajemo, otkriće velikih rezervoara zaleđene vode na Marsu ohrabrujući je znak za znanstvenike u potrazi za životom izvan Zemlje, otkriva taj istraživač.

'Osim znanstvene vrijednosti ti ledenjaci mogli bi biti dragocjeni izvori vode za buduće misije istraživanja crvenog planeta', ističe John Holt.

Sloj stjenovitih ostataka vjerojatno je sačuvao te ledenjake, ostatke ledenog doba na Marsu, koje je prekrilo ledom široka prostranstva planeta.