Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su u Tanzaniji pronašli kosti životinja srodnih dinosaurima koje su živjele na Zemlji deset milijuna godina prije najstarije poznate vrste dinosaura, po studiji objavljenoj u časopisu Nature.


Asilisaur kongwe, star 240 milijuna godina, visok nešto više od metra, pripada vrsti silesaura, skupini veoma bliskoj dinosaurima, koja je u razdoblju trijasa živjela na Zemlji 45 milijuna godina. Postojanje te životinje koja se najvjerojatnije hranila mesom i biljkama, svjedoči o bogatstvu faune prije nego su dinosauri zavladali ekosustavom našeg planeta koji je trajao 165 milijuna godina, misle istraživači.

Vezani članci David Boreanaz i Sarah Michelle Galler Slučajno je dobio ulogu u seriji gdje je stekao status seks simbola, a sad ga žele vidjeti kao sljedećeg Bonda Aerodrom, ilustracija Na aerodromu u Njemačkoj zaustavljena žena, u prtljazi prenosila kosti njezina supruga

>> Dinosauri izumrli zbog udara divovskog asteroida

Njegova genetska srodnost s dinosaurima upućuje i na to da su se dinosauri pojavili ranije nego se dosad mislilo, dodaju znanstvenici. Na jugu Tanzanije pronađeno je najmanje 14 primjeraka ovog gmaza. Znanstvenici su uspjeli sastaviti gotovo čitav njegov kostur kojemu nedostaju tek komadići glave i prednjeg uda. Taj je četveronožac bio težak između 10 i 30 kg, ocjenjuju paleontolozi. Ime asilisaur kongwe dolazi od 'asili', što na svahiliju znači 'utemeljitelj' i grčkog 'sauros', 'gušter', te 'kongwe' ili 'stari', na svahiliju. (Hina)