Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo 7 astronauta

Prvi put objavljena amaterska snimka katastrofe Shuttla Challenger 1986!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon punih 26 godina od katastrofalne nesreće Space Shuttla Challenger objavljena je amaterska snimka eksplozije koja je odnijela živote 7 astronauta.

Space Shuttle Challenger uveden je u službu nakon Shuttlea Columbia. Prvi je put lansiran 4. travnja 1983. godine, a prije uništenja završio je 9 misija. 28. siječnja 1986. godine, 73 sekunde nakon lansiranja, Shutlle Challenger je eksplodirao i poginulo je svih sedam astronauta. Nakon te nesreće program Space Shuttle prekinut je na dvije i pol godine, a nastavljen je 1988. lansiranjem orbitera Discovery. Challenger je zamijenio Endeavour, koji je prvi put lansiran 1992. godine, a bio je izrađen od rezervnih djelova namijenjenih Challengeru i drugim orbiterima u floti.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Slika nije dostupna STRAHOTA U KEMIJSKOJ TVORNICI Najveća svjetska katastrofa za koju vjerojatno nikad niste čuli: "Želimo još jednu eksploziju, da nam skrati muke..."

Amaterski vidio eksplozije Challengera snimio je medicinski radnik Bob Karman, koji je s obitelji bio u posjetu Disney Worldu, objavio je New Scientist. Na snimci se vide njegova pokojna supruga i tada 3-godišnja kćer Kim, koje su oduševljene lansiranjem, nesvjesne da nešto nije u redu.

'Nakon što sam ovo snimio imao sam osjećaj da nešto nije u redu, no tek kada smo sjeli u zrakoplov pilot nam je potvrdio da se dogodila tragedija', kazao je Bob Karman.

New Scientist piše kako, osim ove, postoji još samo jedna amaterska snimka nesreće Challengera. Karman je imao snimku na VHS kazeti, a prošlog mjeseca ju je digitalizirao. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene