Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pada satelit od 2,7 tona

Šansa da vam ROSAT padne na glavu IZNOSI 1:2000

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački satelit ROSAT sve je bliže padu na Zemlju, a očekuje se kako bi trebao pasti u vremenskom periodu od danas navečer do 13 sati sutra popodne.

Precizno mjesto pada zasad je nemoguće predvidjeti ističu njemački svemirski stručnjaci. Očekuje se kako će se ROSAT prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu brzinom od 28.000 kilometara na sat, raspasti na 30-ak dijelova težine i do 1,7 tona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tehničari prave nacrte U ovome od Europe do Australije za samo 90 minuta? Slika nije dostupna Ušao u atmosferu u 3:50 Satelit Rosat pao oko Bengalskog zaljeva

Najveći fragment koji bi mogao pasti na tlo mogla bi biti leća teleskopa, koja je izrazito otporna na toplinu i sama teži oko 1,7 tona, piše na stranicama Njemačkog svemirskog centra DLR.

Satelit je težak ukupno 2,7 tona, a 1998. godine pretrpio je nepopravljivu štetu te je iduće godine prestao s radom. Kako nema sustav propulzije, počeo je i propadati prema Zemlji.

Šansa da ROSAT 'sleti' na nečiju glavu jednaka je omjeru 1:2000, izračunali su njemački znanstvenici. Vrlo je izgledno da će ostaci satelita prije završiti u moru nego negdje na tlu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene