Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Animacija

Pogledajte što će se događati s njemačkim satelitom kad uđe u atmosferu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijim podacima pad masivnog njemačkog Roentgensatellita na Zemlju očekuje se između 21. i 24. listopada.

Do pada ROSAT-a na Zemlju dolazi oko mjesec dana nakon što je klimatski satelit NASA-e, nazvan UARS, pao u Pacifik krajem rujna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još jedan Raketa Falcon 9 odnijela komunikacijski satelit u orbitu Slika nije dostupna 'Ozbiljna prijetnja' Ruski satelit DANAS PADA na Zemlju, ne zna se gdje će točno udariti!

ROSAT je 2,4 tone težak svemirski rendgenski opservatorij, a trebao bi se raspasti kod ulaska u atmosferu, no neki veliki dijelovi vjerojatno će izdržati visoke temperature koje se pritom razvijaju te izbjeći izgaranje.

Prema njemačkim svemirskim dužnosnicima 30-ak velikih staklenih i keramičkih krhotina mogli bi preživjeti putovanje kroz atmosferu i stići do površine Zemlje.

Izgledi da neki komad ROSAT-a pogodi nekog na Zemlji su 1:2000, što je nešto veći rizik od 1:3200 koliko je vrijedilo za krhotine UARS-a. Njemački svemirski dužnosnici aktivno prate ROSAT, no neće moći precizno reći kada će i gdje pasti sve do dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.

Slično kao i u slučaju satelita UARS nagađa se da će ROSAT pasti između 53. paralele sjeverno i južno, što znači da može pasti na širokom prostoru - od Kanade do Južne Amerike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene