Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 2100.

New York će prvi biti pod vodom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici upozoravaju kako bi New York uskoro mogao pretrpiti ozbiljna oštećenja izazvana olujama i vjetrovima, jer će globalno zatopljenje podići razinu mora i to dvostruko brže nego što se pretpostavljalo.

'Sjeverna obala Sjedinjenih Država spada među najugroženije regije u odnosu na buduće promjene u razini mora i kretanju oceana, posebno kada se u obzir uzme gustoća naseljenosti', kaže Jianjun Yin, meteorolog sa floridskog sveučilišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon podignute prašine Kosor: Političkih promjena nema, niti će ih biti Slika nije dostupna Emisija stakleničkih plinova dosegla opasnu razinu

Nove studije predviđaju usporavanje struja u Atlantskom oceanu što bi moglo uzrokovati veliku promjenu u razini mora uz sjevernu obalu SAD-a. Wall Street na Manhattanu nalazi se jedva metar iznad razine mora, što bi moglo značiti da će krajem 21. stoljeća biti potpuno pod vodom. Povećanje razine mora također bi moglo potopiti plodne ravnice oko grada, plaže i estuarije, od kojih su neki bogati različitim ekosustavima.

>> Rekordno topljenje 2007. godine: Arktički led bi mogao nestati u rujnu 2100.

Znanstvenici tvrde kako će ispušni plinovi utjecati na podizanje razine mora jer se topljenjem polarnog leda povećava količina vode u oceanima. 2007. je UN-ova Komisija o klimatskim promjenama zaključila kako će se zbog klimatskih promjena razina mora podići u prosjeku od 2 do 7 metara do 2100.

Povećanje razine mora i oceana uništit će nekoliko otočnih država, a vrlo vjerojatno uzrokovati i devastaciju u azijskim i afričkim deltama, koje su dom desecima milijuna ljudi. U studiji koju je 2007. objavilo Sveučilište u Cambridgeu, predviđa se kako bi podizanje razine mora moglo uzrokovati oluje razorne snage svakih deset godina do 2100.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene