Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krajem veljače NASA-in satelit snimio je zelenilo duž obale Namibije, ali ga nije uzrokovao fitoplankton, već vodikov sulfid, plin koji je smrtonosan čak i u malim količinama.


Oceanske struje nose vodu s vrlo malo kisika, a sedimenti na dnu mora bogati su organskim materijalom koji prilikom razgradnje bez kisika oslobađaju vodikov sulfid. Prije doba satelita, stanovnici su mogli osjetiti emisije plina po neugodnom mirisu, ali NASA-in satelit Terra može uočiti i mjesta na kojima će se vodik-sulfid tek pojaviti.

Vezani članci Slika nije dostupna 7 događaja kojima možete svjedočiti samo u 2016. Slika nije dostupna Je li moguće preživjeti na Marsu? Samo jedan čovjek ima odgovor

>> Proletite kroz kanjon dug 28 kilometara na Antarktici

Fotografija koju možete vidjeti snimljena je 29. veljače i pokazuje štetan plin, koji se prostire 150 kilometara niz obalu. Mliječno-zeleni pojas pokazuje mjesta na kojima je emisija otrovnog plina najveća. Za životinjski i biljni svijet to je područje izrazito štetno. Veliki broj riba ugiba, kao i ptica koje se hrane njihovim leševima.

Jedina dobra stvar je što jastozi bježe s plaže prema naseljenim mjestima pa lokalno stanovništvo ne mora na pučinu po obilan ulov rakova.