Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA-ini napori da pronađe nestalu letjelicu Surveyor koja se nalazila u orbiti Marsa propali su, objavili su znanstvenici koji sve više gube nadu da će u tome uspjeti.


Nakon što se Mars Global Surveyor, star deset godina, nije oglasio već dva tjedna, stručnjaci su u utorak počeli 'dizati ruke', no najavljuju nastavak potrage.

Vezani članci Slika nije dostupna Ruski proizvođač oružja predstavio futurističku letjelicu Slika nije dostupna BIROKRATSKA ZAVRZLAMA Hoće li i djevojčica pronađena u velikogoričkom parku odrastati po institucijama?

'Moguće da smo izgubili starog, dragog prijatelja i učitelja',
izjavio je na konferenciji za novinare Michael Meyer, voditelj
NASA-inog programa istraživanja Marsa.

Letjelica vrijedna 154 milijuna dolara, koja je pomagala u izradi karte Marsa, najstarija je od šest aktivnih letjelica u Marsovoj
orbiti.

Na zemlju je dosad Surveyor poslao više od 240.000 fotografija 'crvenog planeta' i omogućilo dosad najbolji uvid u izgled tog nebeskog tijela.

Među ostalim, upravo je Surveyor na Zemlju poslao dokaze kako je na Marsu nekoć bilo vode. 'Sve što je dobro dođe svome kraju', rekao je Phil Christensen sa Sveučilišta u Arizoni. 'Mislim da je premašio naša najluđa očekivanja. Surveyor je revolucionirao naše spoznaje o Marsu', dodao je Christensen.