Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliki hadronski sudarač napokon je napravio nešto veliko - postao je prvi stroj koji je generirao 3,5 teralektronvolta energije.


To je ujedno i energetski rekord bilo kojeg ubrzivača čestica u svijetu, a idući korak znanstvenika u CERNU-u jest sudariti dvije protonske zrake, pri kombiniranoj energiji od 7 teraelektronvolta.

Vezani članci Solarne ćelije Stanovnici ovog otoka ne plaćaju struju: Solarnim panelima sakupe toliko električne energije da je imaju i previše Dim tvornice Neiskorišteni potencijal: Hrvatska ima manje solarnih panela od okolice Maribora

LHC je projekt kojeg je izgradila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i nalazi se ispod francusko-švicarske granice, blizu njihovog sjedišta u Ženevi, na dubinama koje variraju od 60 metara ispod zemlje, pa sve do više od 250 metara ispod zemlje. Cilj eksperimenta jest rekonstruirati uvjete koji su postojali samo djelić sekunde nakon Velikog praska, odnosno rođenja svemira te na taj način pronaći ključne dokaze o tome kako je nastao život.