Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliki hadronski sudarač napokon je napravio nešto veliko - postao je prvi stroj koji je generirao 3,5 teralektronvolta energije.


To je ujedno i energetski rekord bilo kojeg ubrzivača čestica u svijetu, a idući korak znanstvenika u CERNU-u jest sudariti dvije protonske zrake, pri kombiniranoj energiji od 7 teraelektronvolta.

Vezani članci Ilustracija Ovo je plan Europske komisije za uštedu struje: Za sada se odustalo od ograničenja cijena ruskog plina Vibor Vlainić Europski plan za energetsku krizu: U Strasbourgu se kuju planovi za topliju zimu, reporter Dnevnika Nove TV doznaje detalje

LHC je projekt kojeg je izgradila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i nalazi se ispod francusko-švicarske granice, blizu njihovog sjedišta u Ženevi, na dubinama koje variraju od 60 metara ispod zemlje, pa sve do više od 250 metara ispod zemlje. Cilj eksperimenta jest rekonstruirati uvjete koji su postojali samo djelić sekunde nakon Velikog praska, odnosno rođenja svemira te na taj način pronaći ključne dokaze o tome kako je nastao život.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju