Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telefon za sve namjene

Napokon nešto novo – pogledajte kakav nam telefon priprema Microsoft

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoft je patentirao telefon s kliznim dijelom na kojemu se može koristiti tipkovnica, dodatna baterija, drugi ekran i kontroler za igre

Prema patentu kojeg je prijavio Microsoft, ova kompanija priprema pametni telefon koji bi trebao povezati nekoliko opcija koje danas možemo naći u različitim modelima smartphonea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kopirali su Apple 'Patentni ratovi': Samsung mora platiti Appleu 119 milijuna dolara! Slika nije dostupna Tehnološki giganti na sudu Samsung više ne smije prodavati neke svoje proizvode u SAD-u!

Tako, ako želite klasičan uređaj koji ima veliki ekran osjetljiv na dodir, izbor je zaista velik, no neki korisnici pored takvog ekrana žele i punu QWERTY tipkovnicu (kakvu ima npr. HTC Desire Z), dok će se oni koji žele iskoristiti gamerske kapacitete mobilnih uređaja odlučiti za Sony Ericsson Xperia Play – poznatiji i kao PlayStation telefon, koji na kliznom dijelu ima tipke za upravljanje igrama.

Microsoft želi sve ove opcije povezati u samo jednom uređaju i to na temelju dodataka koji se mogu mijenjati unutar kliznog dijela telefona.

Naime, ispod ekrana nalazit će se klizni dio koji će se moći povući prema dole (kao kod klasičnih telefona s kliznom tipkovnicom) te se na tom dijelu ne bi nalazila pričvršćena tipkovnica, već utor u koji bi mogli stavljati različite dodatke koje bi mijenjali i koristili po potrebi.

Slika koju možete vidjeti na stranici geek.com otkriva nekoliko različitih vrsta dodataka koji bi se mogli staviti u taj utor, a za očekivati je da će korisnici najčešće ipak koristiti QWERTY tipkovnicu.

Ljubitelji mobilnih igara mogu se odlučiti na dodatak na kojem se nalaze tipke za upravljanje igrama, a moguće je ubaciti i dodatni ekran osjetljiv na dodir.

Kada se planira neki put, umjesto navedenih dodataka, većina korisnika vjerojatno će se odlučiti u taj utor staviti dodatnu bateriju i na taj način produžiti vrijeme između punjenja baterije telefona.

Ono što je naročito zanimljivo jest da će se ovi dijelovi moći koristiti i onda kada nisu umetnuti u telefon te će se s njime povezati putem WiFija.

Tako, ako u telefonu već imate dodatnu bateriju, a želite napisati duži mail, nećete morati vaditi bateriju, stavljati tipkovnicu i tek onda početi pisati, već će se tipkovnicu moći koristiti bežično – naravno, tko želi moći će mail napisati i koristeći virtualnu tipkovnicu na ekranu. Također, ovo će omogućiti igranje na dva ekrana, dok će se igrama upravljati bežično, putem pripadajućeg kontrolera.

Iako je Microsoft prijavio ovaj patent, nije poznato hoće li se zaista odlučiti na proizvodnju ovakvog uređaja. Ovako 'na papiru' čini se da bi ovo mogao biti prilično zanimljiv telefon, no pitanje je kako će izgledati u stvarnosti i može li se, s obzirom na klizni dio u koji ćemo morati umetati dodatke, napraviti dovoljno tankim da njegove dimenzije ne budu prevelike za naše džepove.

Ipak, s obzirom da je danas velik broj telefona s ekranima osjetljivim na dodir manje-više sličan, svaka inovacija i promjena dobro će doći.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene