Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najtiše mjesto na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon samo dana provedenog u užurbanom gradu, uši su nam zasićene brojnim zvukovima; promet, građevinski radovi, zvonjave telefona, glazba iz kafića ili upaljen televizor. Takva buka stvara pritisak u ušima kojeg niste ni svjesni, ali koji itekako uzrokuje stres.

No, ni potpuna tišina nije sasvim zdrava.

Pročitajte i ovo MORH Velika obljetnica Važna obavijest MORH-a za sve građane Zagreba Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Imate susjede iz pakla: Provjerite koja su vaša prava i kako se zaštititi

Poznatog skladatelja Johna Cagea, nakon boravka u zvučno izoliranoj komori pitali su što je čuo, a on im je rekao da je čuo samo dva neobjašnjiva zvuka. Poslije su stručnjaci utvrdili kako je Cage ustvari čuo dva zastrašujuća zvuka; zvuk aktivnosti vlastitih živaca kao čudan visoki ton i jedan vrlo nizak ton, krv koja cirkulira tijelom.

Ono što bi najbolje odgovaralo čovjekovom duhu i tijelu nije potpuno odsustvo zvuka. Poznato je kako priroda, posebno šume, lako upijaju zvuk, pa tako oaza tišine može biti i negdje u vašoj neposrednoj blizini.

Najpoznatije 'tiho' mjesto na svijetu su vulkanske stijene na havajskom Big Islandu gdje su znanstvenici izmjerili nultu točku zvuka. Zbog brojnih vulkanskih udubljenja ovo mjesto nazvali su mjestom na kojem samo možete čuti 'Zemlju kako diše'.

Otok Big Island prate pustinje Gobi i Kalahari gdje možete čuti samo tihi pustinjski vjetar, dok Viktorijini vodopadi koji su inače veoma bučni služe kao dokaz da zvuk može biti i ljekovit.

'To je zvuk snage prirode koji preporodi osobu', rekla Patricia Schultz, autorica knjige '1000 mjesta koja morate vidjeti prije smrti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene