Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Zemlji sve toplije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječna temperatura na površini Zemlje dodatno je porasla za 0,42 Celzijeva stupnja u 2006., šestoj po redu najtoplijoj godini otkako se vodi statistika, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

Na sjevernoj polutki koja je industrijski razvijenija, temperatura je porasla za 0,58 stupnjeva iznad prosjeka iz referentnog razdoblja 1961-1990, čime 2006. godina zauzima četvrto mjesto na ljestvici najtoplijih godina. Rekord još uvijek drži 1998. godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekstremni uvjeti Sve toplija klima donijet će sve više udara munja Slika nije dostupna Globalno zatopljenje Vruće nam se piše: 2010. uz 2005. najtoplija otkad se mjeri

Južna polutka toplija je za 0,26 stupnjeva ove godine, odnosno sedma najtoplija u tom dijelu Zemlje.

U zbroju je 2006. godina šesta najtoplija otkako se mjeri
temperatura, objavio je WMO.

Podaci ne uključuju mjesec prosinac i dopunit će se u veljači iduće godine, ali je tendencija jasna i ne bi trebalo biti većih promjena, rekao je novinarima glavni direktor WMO-a Jean-Michel Jarraud.

'Reći da je zagrijavanje zahvatilo cijeli svijet ne znači i da je jednoliko. Negdje može biti jače, a drugdje slabije', istaknuo je Jarraud. 'Zagrijavanje planeta uglavnom je posljedica ljudskog djelovanja', naglasio je.

Godinu 2006. obilježile su klimatske nepogode poput dugotrajnih suša na krajnjem jugu Afrike, u Australiji i u Kini. Nesvakidašnje poplave pogodile su u travnju istočnu Europu, ali i neka područja Afrike i Latinske Amerike.

Poremećaj klime potaknuo je goleme šumske požare, uzrokovao odrone tla i blatne bujice te uništavao ljetinu.

Ubrzano se topi i led na Arktiku, ustvrdio je WMO. Ritam otapanja leda sada je 8,6 posto u jednom desetljeću, ili 60.421 četvorni kilometar ledene površine godišnje, što je 'više od površine Švicarske', upozorio je Jarraud.

WMO će 2007. početi dvogodišnje istraživanje o promjenama u polarnim područjima i o njihovoj povezanosti s klimatskim promjenama, najavio je Jarraud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene