Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ban Ki-moon

'Kopenhagen je 'presudan trenutak u povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susret na vrhu u Kopenhagenu na kojemu bi se u petak trebao zaključiti međunarodni ugovor o mjerama za suzbijanje klimatskih promjena 'presudan je trenutak u povijesti', ocijenio je u Kopenhagenu glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon je pozvao da se zaključi ugovor 'koji će omogućiti smanjenje stakleničkih plinova, zaštitu najranjivijih i označiti početak nove ere čistog razvoja i zelenog rasta za sve'. Financiranje će biti 'ključni dio' tog ugovora kako bi se 'pomoglo najranjivijim zemljama', dodao je Ban na ministarskoj sjednici u okviru UN-ove konferencije o klimi.

Pročitajte i ovo Meštrovićev paviljon Projekt Saše Randića Potpisan ugovor o obnovi Meštrovićeva paviljona u vrijednosti 20,6 milijuna eura Slika nije dostupna Detalji protokola EU: RH potpisuje ugovor neposredno prije summita

Glavni tajnik je izrazio zadovoljstvo što je 'na pomolu konsenzus između razvijenih zemalja o izdvajanju desetak milijarda dolara na godinu kroz tri godine', radi žurne pomoći prilagodbi najranjivijih zemalja posljedicama zatopljenja.

'Sve dok ne budemo imali obvezujući ugovor, Protokol iz Kyota će biti jedini obvezujući zakonski mehanizam koji potvrđuje obveze o smanjenju' emisije stakleničkih plinova, istaknuo je. Prvo razdoblje važenja Kyota istječe 2012. Zemlje u razvoju očekuju od razvijenih da do petka odluče o njegovu produljenju.

Brown, Merkel, Obama i Sarkozy razgovarali o Kopenhagenu

Gordon Brown, Angela Merkel, Barack Obama i Nicolas Sarkozy razgovarali su video-vezom o svjetskim pregovorima o klimi, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika tri dana prije summita predsjednika država u Kopenhagenu čiji ishod se čini neizvjesnim.

'Razgovor od 50 minuta u potpunosti je bio posvećen ključnim točkama pregovora u sklopu konferencije u Kopenhagenu', rečeno je iz ureda nakon video-konferencije britanskog premijera, njemačke kancelarke, američkog i francuskog predsjednika.

'Četvero čelnika suglasilo se da će ostati u vrlo bliskom kontaktu do susreta s ostalim predsjednicima država i vlada u Kopenhagenu', dodaje se iz ureda francuskog predsjednika.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene