Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Komisija pozdravila presudu protiv Microsofta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija pozdravila je presudu Prvostupanjskog suda EU-a koji je potvrdio kaznu Microsoftu od rekordnih 497 milijuna eura zbog zloporabe dominantnog položaja na tržištu.

"Sud je podržao važnu odluku Komisije da se potrošačima omogući veći izbor na softwareskom tržištu. Ta odluka predstavlja važan presedan u pogledu obveza dominantnih tvrtki da dopuste konkurenciju, posebice u informatičkoj industriji. Odluka Suda pokazuje da je Komisija imala pravo kada je donijela odluku o kazni", kaže se u izjavi povjerenice zadužene za konkurentnost Neellie Kroes, objavljene nakon što je Prvostupanjski sud u Luxembourgu objavio svoju presudu na žalbu Miocrosofta.

Pročitajte i ovo Ulje skuplje od nafte - 5 Diljem Europe Ulje skuplje od nafte, probijena granica od 10 eura: "Nemam novca za domaće, preskupo je…" Slika nije dostupna IBM i Google u napadu na Microsoftovu dominaciju

Komisija je u ožujku 2004. godine odlučila kazniti Microsoft zbog monopolskog položaja na tržištu i odredila rekordni iznos kazne od 497 milijuna eura.

>> Europski sud odbacio žalbu Microsofta

Osim novčane kazne, koja za američkog informatičkog diva ne predstavlja veliki izdatak, Komisija je zatražila da Microsoft na
tržište stavi verziju operativnog sustava Windowsa bez Media Playera. 

Zahvaljujući činjenici da Microsoft prodaje Windowse isključivo u paketu s Media Playerom, zauzeo je dominantan položaj i istisnuo konkurenciju, poput Real Playera. Sud je potvrdio i tu odluku Komisije, koja će Microsoft daleko više koštati.

Sud je također dao Komisiji za pravo i u zahtjevu Microsoftu da osigura tehničku dokumentaciju za svoje konkurente kako bi oni mogli napraviti software kompatibilan s Windowsima.

"Podržavši odluku Komisije, Sud je potvrdio njezinu konstataciju da je Microsoft zlorabio svoju dominantnu poziciju na tržištu kompjutorskih operativnih sustava odbijanjem objavljivanja informacija o interoperabilnosti koje bi njegovim konkurentima omogućile punu interoperabilnost s Windowsima te vezivanjem Windows Media Playera s operativnim sustavom Windows. Sud je potvrdio da oba tipa ponašanja smanjuju konkurentnost na relevantnim tržištima, sprečavaju inovacije i izbor na štetu potrošača", kaže povjerenica Neellie Kroes.

Sud je dao za pravo Microsoftu jedino kada je riječ o zahtjevu
Komisije da se imenuje neovisni stručnjak koji bi nadzirao provodi li Microsoft odluku Komisije iz ožujka 2004. godine. Sud je ocijenio da je Komisija s tim zahtjevima izišla "iz okvira svojih ovlasti".

Ne bude li se Microsoft ponovno žalio, što je vrlo vjerojatno, odluka će postati pravomoćna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene