Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japanski robot sa spretnim rukama može pomagati ljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biserno bijeli robot koji podsjeća na ET-a podignuo je čovjeka iz kreveta, popričao je s njim i pomogao mu napraviti doručak svojim spretnim rukama u Tokiju u utorak, što pokazuje da su roboti sve više slični svojim izumiteljima ljudima.

Robot Twendy-One, nazvan po novom izdanju za 21. stoljeće prijašnjeg robota Wendya, ima meke ruke i prste koji nježno hvataju, a opet imaju dovoljno snage da pomogne ljudima prilikom sjedanja i hodanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nemaju svi za zalihe Prazne police socijalnih samoposluga, humanitarne udruge u nestašici: "Danas smo odnijeli zadnji paket jednoj obitelji" Studenti se organizirali kako bi pomogli obitelji kojoj je požar progutao kuću (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Studenti pomažu Kuća im izgorjela u požaru, ali im je podrška ljudi vratila osmijeh na lica: Obitelji Badovinec neće biti ukraden Božić

On može uzeti komad kruha a da ga pritom ne zgnječi, može poslužiti tost i pomoći ljudima da ustanu iz kreveta.

Ovo je prvi robot na svijetu s toliko puno sustavne integracije",
rekao je Shigeki Sugano, profesor na sveučilištu Waseda koji je vodio projekt Tweny-One i predstavio rezultate u utorak.

- Teško je uravnotežiti snagu s fleksibilnošću, istaknuo je.

Robot je malo niži od prosječne Japanke - 1,5 metar, ali je težak 111 kilograma. Ima dugačke ruke i lice u obliku divovskog spljoštenog zrna graha i posjeća na slavnog ET-a iz filma o izvanzemaljcima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene