Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokus propao

Nestala letjelica koja ide 20 puta brže od zvuka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hipersonična letjelica Falcon HTV-2 lansirana je uspješno danas, no misija je krenula krivo i propala iznad Tihog oceana.

Letjelica, koja se u orbitu lansira raketom, uspješno se odvojila, a  kontrola na Zemlji preuzela je kontrolu nad misijom, no potom su izgubili kontakt s letjelicom. Letjelica je zatajila i prestala slati telemetrijske podatke stručnjacima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zastrašujuća otkrića Ljudskom rodu prijeti oružje još strašnije od nuklearnog Slika nije dostupna Raketoplan KONCEPT BUDUĆNOSTI: Letimo 10 puta brže od brzine zvuka!

Radi se o vojnom projektu, a letjelicu je izgradila tvrtka DARPA. Dugačka je 4 metra i izrađena je od kompozitnih, vrlo sofisticiranih materijala. Prema izračunima, odnosno teorijski, može letjeti brzinom od 20 maha, odnosno 20 puta brže od zvuka.

Letjelica je bespilotna i nema pogon, nego se iz suborbite obrušava i postiže velike brzine. Zamišljena je kao oružje koje bi do svake mete na svijetu moglo doći za do sat ili nešto više od sat vremena.

Tvrtka koja ju je izgradila već je ranije priopćila da će, ukoliko ne uspije ovaj pokus, projekt prekinuti zbog neisplativosti.

Naime, prvi probni let u travnju prošle godine bio je prekinut iz sigurnosnih razloga. Nakon devet minuta misije, tijekom kojih je letjelica dosezala brzinu i do 27.000 kilometara na sat, kompjuter je detektirao čudne podatke i pokrenuo sigurnosnu mjeru rušenja u ocean. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene