Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dugo vremena nakon otkrića Azitromicina, poznatijeg kao antibiotik Sumamed, vodeća svjetska farmaceutska kompanija preuzet će prava za razvoj novog lijeka od hrvatskih znanstvenika.


Naime, između hrvatske biotehnološke kompanije Genera i američkog Pfizera potpisan je ugovor vrijedan milijune dolara kojim je američka kompanija kupila prava na otkriće o proteinu kojim će razvijati lijek za bubrežne bolesnike, javlja Večernji list.

Vezani članci Ilustracija Povlači se lijek za dijabetes iz Hrvatske zbog čestih nuspojava Kandidati za kliničko ispitivanje novog lijeka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Mama oboljelog dječaka: ''Suprug i ja nismo dvojili, odmah smo pristali kad smo čuli da bi Marin mogao biti kandidat za lijek''

Takav bi lijek bolesnicima mogao omogućiti duže održavanje funkcije bubrega i odgodu početka dijalize. Primao bi se u injekcijama.

'Analizirajući uzorke krvi zdravih osoba i bolesnika s kroničnom bolesti bubrega znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrili su da u krvi obiju skupina cirkulira protein astacin-toloid, ali da ga u bolesnih ima znatno više. Takav šteti tkivu bubrega i ubrzava oštećenje njegovih funkcija', izjavio je za taj dnevni list prof. dr. Slobodan Vukičević, a kao jednu od najistaknutijih sudionica istraživanja izdvaja doc. dr. Lovorku Grgurević.

Znanstvenici su otkrili da antitijelo koje su proizveli potiskuje takvo štetno djelovanje te produžuje životni vijek.

'Riječ je o otkriću svjetskih razmjera koje bi moglo imati golemo značenje u liječenju bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega', istaknuo je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Davor Miličić.

Otkriće je zaštićeno patentom, a u američkim laboratorijimapotvrđeni su rezultati do kojih su došli hrvatski znanstvenici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju