Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Honda izradila robotiziranog pomoćnika pri hodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski proizvođač automobila Honda je objavio u utorak da je izradio funkcionalni prototip sustava pomoći pri hodu, malu robotiziranu strukturu koja se pričvrsti na bedra i omogućuje hendikepiranoj osobi da se kreće uz minimalne napore.

Taj uređaj, koji je lakši od tri kilograma, pomoću skupa senzora detektira pokrete osobe i preko mikroprocesora i mikromotora koji pokreću šipke duž bedara, prati pokret i olakšava posao mišićima.

Pročitajte i ovo Vatrogasci spasili psa (Foto: Dnevnik.hr) - 1 SNIMKA KOJA JE POTRESLA HRVATSKU Hrabri vatrogasac iz Vukovara koji je spasio kujicu iz zaleđene rijeke: "Taj osjećaj, to vam ne mogu opisati..." Slika nije dostupna Klasik TOP 5 - Mali automobili s velikom pričom

Taj se sustav temelji na tehnologijama koje su iziskivale blizu desetljeća rada u Hondi, koja je također izradila prvog humanoidnog robota Asima.

Pomoćnik pri hodu biti će testiran na izložbi posvećenoj "kretanju bez prepreka" krajem mjeseca u Osaki.

Prošlog tjedna je tvrtka Cyberdybe najavila gradnju prve tvornice za proizvodnju robotizirane strukture koju se stavlja duž tijela osobe i daju joj nadljudske snage za podizanje tereta.

Taj robot HAL, akronim od "Hybrid Assistive Limb", namijenjen je medicinskim pomoćnicima i osoblju za njegu kako bi im omogućio lakše prenošenje bolesnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene