Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanski proizvođač automobila Honda je objavio u utorak da je izradio funkcionalni prototip sustava pomoći pri hodu, malu robotiziranu strukturu koja se pričvrsti na bedra i omogućuje hendikepiranoj osobi da se kreće uz minimalne napore.


Taj uređaj, koji je lakši od tri kilograma, pomoću skupa senzora detektira pokrete osobe i preko mikroprocesora i mikromotora koji pokreću šipke duž bedara, prati pokret i olakšava posao mišićima.

Vezani članci Leon Dame (Foto: Instagram) Uznemirujući hod modela na pisti postao viralni hit, odobrila ga i žena koje se modni svijet boji Slika nije dostupna Iran predstavio Sorinu 2: Slučajno nalikuje Hondinom Asimu?

Taj se sustav temelji na tehnologijama koje su iziskivale blizu desetljeća rada u Hondi, koja je također izradila prvog humanoidnog robota Asima.

Pomoćnik pri hodu biti će testiran na izložbi posvećenoj "kretanju bez prepreka" krajem mjeseca u Osaki.

Prošlog tjedna je tvrtka Cyberdybe najavila gradnju prve tvornice za proizvodnju robotizirane strukture koju se stavlja duž tijela osobe i daju joj nadljudske snage za podizanje tereta.

Taj robot HAL, akronim od "Hybrid Assistive Limb", namijenjen je medicinskim pomoćnicima i osoblju za njegu kako bi im omogućio lakše prenošenje bolesnika.