Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Homo sapiens je na južne obale Sredozemlja stigao 35 tisuća godina ranije nego što su dosad smatrali znanstvenici, objavljeno je u ponedjeljak u Zborniku Akademije znanosti SAD (PNAS).


Međunarodna ekipa znanstvenika utvrdila je da je fosil malog djeteta Homo sapiensa, čija je stvarna dob bila nepoznata još otkako je 1968. pronađen u Maroku, star 160 tisuća godina.

Vezani članci Vrijeme u jeseni (Foto: Accuweather) Stigla dugoročna prognoza za jesen, evo što čeka Hrvatsku Emmanuel Macron (Foto: AFP) Buknula nova svađa među članicama: ''Francuskoj nitko neće držati lekcije''

Znanstvenici su dosad vjerovali kako je Homo sapiens, koji ima morfologiju modernog čovjeka, na južne obale Sredozemlja stigao prije "samo" 125 tisuća godina.

Ekipa znanstvenika pod vodstvom antropologinje Tanyje Smith iz Instituta Maxa Plancka za evolucijsku antropologiju iz Leipziga došla je do tog zaključka pregledom zubnog razvoja fosila, poznatog u znanstvenoj literaturi pod imenom Irhoud 3, koji odgovara djetetu u dobi od tri godine. Fosil, pronađen u Djebelu Irhoudu, sastoji se od prilično dobro očuvane vilične kosti.

Mikrotomografskom analizom fosila znanstvenici su ustanovili kako zubni razvoj tog djeteta ima iste osobine kao i dijete iste dobi današnjeg čovjeka.

Najstariji fosili Homo sapiensa na svijetu, pronađeni u Etiopiji 1967., stari su oko 195 tisuća godina, ali su prvi arhaični Homo sapiensi (preci modernog Homo sapiensa), vjerojatno još stariji, oko 400 tisuća godina.

U Europu su prvi Homo sapiensi vjerojatno stigli prije otprilike 45 tisuća godina.