Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove prijevare

Hakeri se žele dokopati brojeva bankovnih kartica korisnika Facebooka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve veća popularnost Facebooka i više od 800 milijuna korisnika veliki su mamac za hakere koji traže nove načine da ih prevare i ukradu im novac

Iz sigurnosne kompanije Kaspersy Lab upozoravaju na novu prijevaru koja se širi Facebookom i koja bi korisnike ove društvene mreže mogla koštati pražnjenja njihovih bankovnih računa.

Pročitajte i ovo Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji Nepoznata žena prevarila 75-godišnjakinju i iz torbice joj ukrala nekoliko tisuća eura Opreza nikad dosta Došla 75-godišnjakinji na vrata i rekla da ima poklon: Ubrzo je iz torbice nestalo nekoliko tisuća eura

Hakeri su se ovog puta itekako potrudili te koriste nekoliko metoda kako bi ovu prijevaru učinili što realnijom i time uspjeli zavarati korisnike najveće društvene mreže, a krajnji cilj im je dobiti podatke o njihovim bankovnim karticama kako bi ih poslije mogli 'isprazniti'.

Prvi korak u ovoj metodi jest klasični phishing i preuzimanje kontrole nad profilima korisnika Facebooka – hakeri tada mijenjaju ime i sliku na profilima koje su preuzeli te koriste logo Facebooka i ime 'Facebook Security' napisano posebnim fontom.

Nakon toga hakeri svim prijateljima korisnika kojima su oteli račun šalju chat poruku u kojoj ih upozoravaju da im je netko prijavio profile i da će zbog toga biti ugašeni te se potpisuju s 'Thank You, The Facebook Team', a kako u imenu piše Facebook Security, korisnici bi zaista mogli pomisliti da se radi o poruci koju je poslao netko iz ove kompanije.

Kako bi 'potvrdili' svoje profile i spriječili njihovo gašenje, korisnici moraju kliknuti na priloženi link u toj poruci, a on ih vodi na lažnu stranicu koja je napravljena vrlo slično početnoj stranici Facebooka.

Tu oni moraju upisati ime, mail, šifru za pristup Facebooku, šifru za mail i sigurnosno pitanje, a nakon toga otvara se sljedeća stranica u kojoj korisnici moraju upisati prvih šest brojeva kreditne kartice kako bi 'potvrdili identitet'.

Ako korisnici nastave s ovom lažnom procedurom potvrde računa na Facebooku, stranica će ih dalje zahtijevati unos svih informacija vezanih uz bankovne kartice – ime i prezime, adresu, broj kartice, datum isteka kartice te sigurnosni kod.

Na ovaj način osobni i povjerljivi podaci daju se direktno hakerima u ruke koji onda mogu isprazniti bankovne račune te iskoristiti mail i šifre za druge prijevare.

Osim ove, trenutno je aktualna i još jedna prijevara na Facebooku – korisnicima ove društvene mreže (lažni) Mark Zuckerberg šalje poruke u kojima kaže da se Facebook udružio s Appleom kako bi korisnicima poklonio besplatne iPhone i iPad uređaje. Kako bi dobili svoj poklon, oni moraju dati svoje osobne podatke (uključujući i brojeve kartica) kako bi im se Appleovi uređaji mogli isporučiti.

Dok korisnici shvate da neće dobiti svoje telefone i tablete, hakeri će do tada vjerojatno već počistiti njihove račune.

Prijevare na Facebooku sve su češće te korisnici stalno moraju biti na oprezu – posebno moraju biti pažljivi prilikom klikanja na linkove koje im drugi korisnici ostavljaju na zidu ili u porukama te nikako ne smiju ostavljati podatke o kreditnim karticama.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene