Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuski satelit u potrazi za novim planetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi satelit namijenjen isključivo traženju novih planeta izvan našeg sunčevog sustava bit će lansiran idućeg mjeseca, objavila je Europska svemirska agencija.

 U okviru francuskog projekta nazvanog COROT u orbitu će se poslati teleskop sposoban nalaziti manje planete no što je do sada bilo moguće, među kojima i neke koji će biti kameniti i samo nekoliko puta veći od Zemlje, umjesto onih većih i plinovitih, rekla je ESA.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom Neslužbeno se govori Obustavlja se potraga za tijelom Danke Ilić u ovom opsegu? Cvijeće i svijeće u Banjskom Polju Traje potraga Majka ubojice malene Danke bez imalo srama pravda sina: Otkrila što je policija uzela iz kuće

"COROT može može detektirati toliko planeta te nove vrste, uz one stare, da će astronomi moći raditi statističke studije o njima", rekao je u izjavi Malcolm Fridlund, znanstvenik u projektu COROT. 

To će omogućiti znanstvenicima da predviđaju broj i vrstu planeta koji orbitiraju oko neke zvijezde, rekla je ESA koja sudjeluje u projektu.

Planeti koji orbitiraju oko zvijezda, osim Sunca, su nađeni ali ne i viđeni. Znanstvenici su zaključivali da se oni tamo nalaze na temelju "teturanja" zvijezda što je rezultat gravitacijske sile planeta koji se oko njih okreću.

COROT, projekt Francuskog nacionalnog centra za svemirska istraživanja (CNES), moći će otkrivati manje, stjenovite planete koristeći se drugačijom metodom.

On će mjeriti svjetlost koju emitira zvijezda i detektirati njen pad kada planet prolaze ispred nje. No, kao i u slučaju do sada nađenih većih planeta, i ovi novi će morati orbitirati blizu svojih zvijezda.

Satelit treba biti lansiran 21. prosinca, a 2008. bi američka NASA trebala lansirati teleskop koji će moći detektirati planete veličine Zemlje u orbitama sličnim našoj, rekla je ESA.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene