Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka inovativnost

FOTO: Ovako će izgledati prvi 'Transformer'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DARPA, odnosno agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku SAD-a, je početkom godine objavila natječaj, u kojem su naveli kako traže leteće vozilo, koje je sposobno djelovati kako u zraku, tako i na kopnu.

Prijedlog su jučer dobili od AVX Aircraft tvrtke iz Fort Wortha, koja im je poslala nacrte vozila s osobinama helikoptera i off road terenca, poput transformera. Kako je DARPA zatražila vozilo za minimalno jednu i maksimalno četiri osobe, AVX Aircraft je dizajnirao četverosjed nosivosti 500 kilograma, koji može prijeći 400 kilometara na samo jednom punjenju gorivom.

Pročitajte i ovo Pad drona u Zagrebu - 1 OSAM MJESECI KASNIJE Banožić tvrdi da DORH vodi istragu o padu drona, DORH ga demantirao Hidroavion, ilustracija uzrok nije poznat Strava kraj poznatog lučkog grada: U padu hidroaviona poginulo deset ljudi, među njima i dijete

Zanimljivost njihovog dizajna jest dvostruki rotor, pomoću kojeg vozilo može vertikalni poletjeti i sletjeti sa bilo kojeg terena. Maksimalna brzina u zraku mu je oko 130 kilometara na sat, dok je njegova kopnena brzina znatno veća i iznosi 225 kilometara na sat. Sklapanje i rasklapanje rotora odvija se u samo jednu minutu i pretvara to vozilo, ili u cestovnog ratnika, ili laku letjelicu.

Naravno, ipak se zasad radi samo o dizajnu na papiru i treba vidjeti može li AVX to sprovesti i u stvarnost. Što se samog koncepta tiče, stvar izgleda poprilično zanimljivo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene