Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko arheološko otkriće

FOTO: Otkriveno 57 staroegipatskih grobnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Egiptu je otkriven pravi arheološki 'raj'. Pronađeno je čak 57 staroegipatskih grobnica, a u većini njih, pronađene su i mumije.

Najstarija među pronađenim grobnicama datira iz perioda oko 2750. godine prije Krista, u kojem su vladale egipatska prva i druga dinastija. No neke grobnice su i iz kasnijeg perioda, odnosno vremena vladavine 18. dinastije, a arheolozi tvrde kako ove nove iskopine bacaju novo svjetlo na staroegipatsku religiju, piše Associated Press.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Stotine kovanica Epohalno otkriće: Drevni novčići pronađeni u kazalištu mogli bi vrijediti milijune Slika nije dostupna Pomoći će turizmu Arheološka utopija 2017: Pronašli 17 mumija, 3700 godina staru grobnicu i kipove faraona

Mumije iz perioda 18. dinastije prekrivene su tkaninom i ukrašene religijskim tekstovima iz Knjige mrtvih i slikama egipatskih božanstava, rekao je medijima Zahi Hawass, glavni egipatski arheolog. Za ovo veliko otkriće odgovoran je Abdel Rahman El-Aydi, voditelj tima arheologa, koji je kopao 100-injak kilometara južno od Kaira, u Lahounu.

El-Aydi je istaknuo kako je jedna od najstarijih pronađenih grobnica, u potpunosti netaknuta, sa svim pogrebnim rekvizitima, drvenim sarkofagom i mumijom. 31 grobnica datira iz perioda između 2030. i 1840. godine prije Krista, a arheolozi su otkrili i prikaze raznih egipatskih božanstava u tim grobnicama, poput Horusa, Hator, Khnuma i Amuna. Na istom području prošle su godine otkrivene i 53 kamene grobnice, koje su isto tako iz staroegipatskog razdoblja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene