Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europski sud odbacio žalbu Microsofta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud prve instance u Luxembourgu u ponedjeljak je odbacio žalbu Microsoft Corp.-a na odluku Europske komisije iz 2004. prema kojoj je prisiljen podijeliti informacije o svojem softveru s konkurentskim tvrtkama te ukinuti prodaju svojeg operativnog sustava Windows u paketu s Windows Media Playerom.

U odluci koja predstavlja ključnu pobjedu europskih regulatora tržišne utakmice nad tim američkim softverskim divom, sud je odbacio Microsoftovu žalbu po svim točkama. Također je proglasio pravovaljanom odluku EK-a o kazni u visini 497 milijuna eura - najveću dosadašnju kaznu koju su nametnuli europski regulatori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državna odvjetnica ustvrdila 'Sanaderova žalba vjerojatno će biti odbijena' Slika nije dostupna Iza rešetaka Michael opet u suzama, odbijena mu je žalba

Sud je ustvrdio da je Komisija ispravno zaključila da je Microsoft kriv za iskorištavanje svojeg monopolističkog položaja pokušajem iskorištavanja svoje premoći na tržištu desktop računala kako bi se ugurao na tržište serverskog softvera.

Također, zaključio je sud, europski su regulatori jasno dokazali da prodaja medijskog softvera s Windowsima šteti poštenoj tržišnoj utakmici. "Sud prve instance u osnovi je podržao Komisijinu odluku da je Microsoft iskorištavao svoju dominantnu tržišnu poziciju", stoji u priopćenju toga suda.

"Sud smatra da je neupitno da zbog povezivanja Windowsa i Windows Media Playera korisnici ne mogu kupiti Windows operativni sustav bez da istodobno kupe Windows Media Player", priopćio je nadalje taj sud. "Sud smatra da niti činjenica da Microsoft ne naplaćuje odvojeno Windowa Media Player, niti činjenica da ga korisnici nisu dužni koristiti, nije nebitna".

Europska komisija, koja ima dalekosežne ovlasti u kontroli tržišne utakmice i aktivnosti spajanja, 2004. je utvrdila da je Microsoft koristio svoj 95-postotni udjel na tržištu operativnih sustava za osobna računala kako bi istisnuo i oštetio svoje manje konkurente.

Komisija je Microsoftu naredila da svoju sveprisutnu Windows platformu prodaje odvojeno od aplikacije Windows Media Player, te da sa svojim konkurentima podijeli ključne informacije koje bi omogućile normalno funkcioniranje njihovih uredskih servera s Windowsima.

Taj je sud nepobitno utvrdio činjenice, no na pravni dio presude moguće je još uložiti žalbu najvišem sudu Europske unije, Europskom sudu pravde.Sud je Microsoftu naložio pokrivanje većeg dijela sudskih troškova, uključujući one njegovih poslovnih rivala koji su podržali Komisiju. Microsoftovi saveznici prisiljeni su sami platiti svoje troškove.

Odluku je donijelo 13-člano Veliko vijeće Suda prve instance u Luxembourgu, a po prvi je puta čitanje sudske presude prenošeno uživo na televiziji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene