Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi koji proučavaju desetke prastarih kostura iskopanih u sjevernoj Engleskoj uvjereni su da je to groblje rimskih gladijatora.


Novi forenzički dokazi na 80 kostura iskopanih u Yorku, kažu arheolozi, upućuju da je riječ o gladijatorima, borcima koji su međusobnim borbama i borbama sa zvijerima zabavljali gomilu, ali su u tim dvobojima često smrtno stradavali. Na jednom od kostura pronađeni su tragovi ugriza velikog mesoždera, lava, tigra ili medvjeda.

Vezani članci Turisti, ilustracija Stižu dobre vijesti: Hrvatsku uvrstili na zelenu listu, odluka stupa na snagu 19. srpnja u 4 ujutro Turisti u dubrovačkoj staroj Gradskoj jezgri Hoće li nam konačno stići i jedni od najvažnijih turista? I kod njih bi Hrvatska mogla na zelenu listu

Mnogi drugi kosturi pokazuju da su te osobe bile više i jače od prosječna Rimljanina. Otkriveni su i znakovi velikog opterećenja mišića ruku, što upućuje na vježbanje mačem od rane mladosti. Iako to nije prvo takvo otkriveno groblje, najbolje je sačuvano, kazali su arheolozi. (Hina)