Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sa sedam na tek milijardu osoba

Do kraja stoljeća nestanak većine života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja stoljeća s lica Zemlje nestat će većina živih organizama, a već je kasno da čovječanstvo bilo što učini kako bi spriječilo nadolazeću katastrofu koju će izazvati klimatske promjene, tvrdi vodeći britanski klimatolog.

To je prognoza Jamesa Lovelocka, 89-godišnjeg znanstvenika, najpoznatijeg je po svojoj teoriji prema kojoj je Zemlja živi organizam. Prema njegovim procjenama, visoke će temperature do 2100. godine velik dio svijeta preobraziti u pustinju, dok će podizanje razine mora poplaviti velika područja kopna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rasprava o klimatskim promjenama Peking možda neće pristati na financiranje razvijenih zemalja Slika nije dostupna Gubimo bitku VIDEO: Gubimo bitku s klimatskim promjenama

Prema tim apokaliptičkim predviđanjima, doći će do masovnog izumiranja živih bića, uključujući i ljudi, čija bi se populacija sa sadašnjih sedam milijardi mogla svesti na svega jednu milijardu. Kronično će nedostajati i hrane i vode i adekvatnog životnog prostora.

Lovelock predviđa da će već 2040. godine temperatura u velikim gradovima porasti na 43 stupnja celzijeva tijekom ljetnih perioda. Takve ekstremne temperature, koje su dio Europe morile 2003. godine, postat će uobičajene, smatra Lovelock.

'Tlo će se preobraziti u pustinju, izgledat će kao da se Sahara počinje širiti na Europu,a potom i šire', opisuje Lovelock i dodaje da su sadašnji napori da se smanji emisije CO2 u atmosferu uzaludni. 'Čak i ako uspijemo nekim čudom tu emisiju svesti na nulu, već je prekasno, Zemlju više ne možemo ohladiti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene